Ljekovita moć grožđa

Ljekovita moć grožđa

Ljekovita moć grožđa
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 17.02.2014.
  • Broj pregleda: 279
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Moja obitelj

Resveratrol je polifenol koji se nalazi u sastavu crnog grožđa. Resveratrol možemo pronaći u obliku suplemenata, u grožđu ili pak crnom vinu.

Brojna istraživanja su pokazala da resveratrol ima odlično djelovanje na zdravlje i da je jedan od najljekovitijih sastojaka u sastavu grožđa i proizvoda od grožđa.

Pospješuje mršavljenje

Istraživanja su pokazala da svakodnevna konzumacija grožđa pospješuje mršavljenje na dva načina - dramatično smanjuje sposobnost stanica da pohranjuje mast, za gotovo 130%, i potiče stanice masti da napuste tijelo.

Štiti zdravlje srca

Resveratrol, glavni ljekoviti sastojak grožđa, širi krvne žile i na taj način olakšava cirkulaciju krvi. Također opušta stjenke krvnih žila, smanjuje krvni tlak i pospješuje dotok hranjivih tvari i kisika u svaku stanicu tijela. Jedno istraživanje je pokazalo da 10 miligrama suplementa resveratrola dnevno značajno smanjuje rizik od nastanka srčanog udara.

Smanjuje rizik od nastanka Alzheimerove bolesti

Znanstvenici su dokazali da grožđe štiti zdravlje i funkcije mozga. Otkrili su da resveratrol smanjuje rizik od nakupljanja plaka u mozgu i razinu slobodnih radikala. Na taj način značajno smanjuje rizik od nastanka Alzheimerove bolesti i ublažava simptome.

Pospješuje funkcije mozga

U jednom istraživanju, provedenom na studentima, se pokazalo da resveratrol pospješuje dotok krvi u mozak za čak 200% i na taj način poboljšava funkcije mozga.

Štiti kožu od raka

Brojna istraživanja su pokazala da resveratrol ima odlično djelovanje u prevenciji raka. Štiti od štetnih UVB sunčevih zraka koje su najzaslužnije za nastanak raka kože.

Štiti tijelo od zračenja

Resveratrol se pokazao učinkovitim u zaštiti tijela od terapije zračenjem koja se koristi za liječenje različitih vrsta raka.

Sprječava nastanak dijabetesa

Osobe, koje pate od predijabetesa, mogu imati velike koristi od konzumacije grožđa. Naime, istraživanja su pokazala da predijabetičari imaju za čak 10% nižu razinu šećera u krvi ako svakodnevno unose suplemente resveratrola.

Ublažava upalu

Resveratrol ima protuupalno djelovanje. Veliki broj ljudi pati od kronične upale u tijelu, koja povećava rizik od nastanka srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2.

Potiče oporavak mišića

Resveratrol ima moćno antioksidacijsko djelovanje. Potiče eliminaciju toksina iz tijela, uključujući i iz mišića i na taj način ubrzava njihov oporavak. Resveratrol se pokazao učinkovitim kod upale mišića nakon intenzivne tjelovježbe jer oporavak mišića može ubrzati za čak 20%.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.