Mitovi i činjenice o imunološkom sustavu

Mitovi i činjenice o imunološkom sustavu

Mitovi i činjenice o imunološkom sustavu
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 17.02.2014.
  • Broj pregleda: 227
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Moja obitelj

Imunološki sustav je vaš najbolji prijatelj, a ipak ne znate puno o njemu. Postoje neki mitovi o imunološkom sustavu koje možete odmah zaboraviti, kao i činjenice s kojima možda niste bili upoznati.

Voće i povrće jača imunitet

Činjenica.

Veliki broj istraživanja je ovu tvrdnju iznova ispitivao i dokazivao. Nutritivne tvari, koje pronalazimo u voću i povrću, omogućuju nesmetan rad imunološkog sustava koji se potom može braniti od virusa i bakterija.

San ne utječe na imunološki sustav

Mit.

Postoji jaka povezanost između količine sna i funkcioniranja imunološkog sustava. Potrebe za snom variraju od osobe do osobe. Većina odraslih ljudi treba 7 do 8 sati sna dnevno. Tinejdžeri trebaju 9 do 10 sati, školarci najmanje 10, preškolarci 11 do 12, a novorođenčad 16 do 18 sati sna. Posljednjih nekoliko desetljeća se količina spavanja kod odraslih osoba drastično smanjila i to se ne može nadoknaditi spavanjem vikendima ili spavanjem usred dana. Potrebno je odlaziti u krevet svake noći u isto vrijeme i buditi se u isto vrijeme kako bi imunološki sustav, ali i cijeli organizam funkcionirao pravilno.

Pozitivan stav može ojačati imunološki sustav

Činjenica.

Pozitivan stav ima pozitivno djelovanje na zdravlje. Jednim istraživanjem se ustanovilo da je imunološki sustav studenata s pozitivnim stavom znatno jači, u odnosu na one s negativnim stavom. U svakoj stvari i događaju pronađite nešto pozitivno kako biste živjeli zdravije, ali i sretnije.

Treba pokriti usta kod kihanja i kašljanja

Činjenica.

Kihanje, kašljanje pa i pričanje s osobom koja pati od gripe može zaraziti sve osobe u njenom okruženju. Virusi gripe mogu kružiti po zraku i dovoljno je da ih jednom udahnete. Najbolje bi bilo kada bi svaka osoba, koja pati od gripe, ostala u udobnosti svojeg doma zbog svojeg ozdravljenja i zdravlja okoline.

Suplementi ubrzavaju oporavak

Mit.

Svakodnevno uzimanje multivitamina je dobra ideja ako vaša prehrana nije uravnotežena. No, uzimanje velikih doza multiviramina ili suplemenata neće imati nikakvo djelovanje na rad imunološkog sustava i neće ubrzati oporavak.

Djeca trebaju suplemente kako bi ojačala imunološki sustav

Mit.

Djeca trebaju vitamine i minerale putem prehrane. Ako je vaše dijete izbirljivo što se tiče hrane, krajnje je vrijeme da mu objasnite zašto to loše utječe na njega i njegovo zdravlje.

Cuclanje bebine dude jača imunološki sustav

Činjenica.

Ako ste se zgražali pri pomisli na roditelje koji cuclaju dudu prije nego ju daju bebi, nemojte. Dokazano je da bakterije iz sline roditelja mogu ojačati imunološki sustav bebe i značajno smanjiti rizik od nastanka alergija.

Tjelovježba nema nikakvo djelovanje na imunološki sustav

Mit.

Iako tjelovježba ne utječe direktno na imunološki sustav, smanjuje krvni tlak, održava tjelesnu težinu pod kontrolom i smanjuje rizik od nastanka nekih bolesti. Na taj način stvara pogodno okruženje koje omogućava nesmetan rad imunološkog sustava.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.