Kako trudnoća utječe na mozak?

Kako trudnoća utječe na mozak?

Kako trudnoća utječe na mozak?
  • Objavljeno: Nedjelja, 30.09.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Svi znamo da se tijekom trudnoće tijelo prolazi kroz velike promjene, ali isto vrijedi i za mozak. U tom razdoblju žena prolazi kroz niz promjena, pozitivnih i negativnih. Uzmite u obzir sve promjene koje imaju veliki utjecaj na psihički život žene, ali trebate znati da se većina stanja stabilizira u razdoblju do 2 godine nakon poroda.

Veliki broj trudnica tijekom trudnoće doživi promjene u kognitivnim funkcijama. Iz tog razloga je u medicinsku terminologiju uveden termin "trudnički mozak". Iako je mozak najmanje istražen dio ljudskog tijela, znanstvenici su primijetili određene promjene u mozgu koje se događaju tijekom trudnoće. Ukoliko ste trudni ili je vaša partnerica trudna, svakako trebate znati što vas čeka u idućih nekoliko mjeseci tog najljepšeg iskustva za svaku ženu.

Mozak se smanjuje

Britanski znanstvenici su ustanovili da se mozak kod zdravih trudnica tijekom trudnoće smanji za čak 6%. Ovo smanjenje mozga može biti zasluženo za zbunjenost na koju se veliki broj trudnica žali. Dobra vijest je da se mozak vraća u početno stanje i veličinu najkasnije do 24 mjeseca nakon poroda.

Razvija se agresivnije ponašanje

Ovo agresivnije ponašanje vrijedi isključivo prema muškarcima. Naime, nakon poroda trudnica postaje naročito osjetljiva na svoje i djetetovo okruženje. Istraživanje kanadskih znanstvenika je pokazalo da trudnice nakon poroda mogu postati znatno opreznije s muškarcima te se pretjerano zaštitnički ponašati prema djetetu.

Uspješniji multitasking

Multitasking označava sposobnost obavljanja većeg broja zadataka u isto vrijeme. Ženama, za razliku od muškaraca, bolje ide multitasking. Tijekom trudnoće ta sposobnost doseže svoj vrhunac. Trudnoća poboljšava učinkovitost prefrontalnog korteksa - dijela mozga koji je zaslužan za multitaskin. 

Intenzivnije emocije

Oksitocin, hormon koji se pojačano oslobađa tijekom trudnoće, stvara potrebu za dodatnom pažnjom i pokazivanjem osjećaja. Također, oksitocin čini trudnicu smirenijom i daje joj veću razinu povjerenja. Ipak, oksitocin može potaknuti agresivniju reakciju prema primijećenim prijetnjama.

Izraženija inteligencija

Američki znanstvenici su ustanovili da trudnice nakon porođaja imaju povišenu razinu pozitivnih emocija prema bebi, koja uzrokuje i promjene u mozgu. Naime, trudnice nakon poroda imaju izraženiju inteligenciju, brže pamte i procesiraju informacije.

Nepovjerenje prema stranim licima

Ovakvo ponašanje je najizraženije u prvom tromjesečju. Kako prvo tromjesečje nosi najveći rizik od pobačaja, tako je to nepovjerenje prema stranim osobama opravdano. Također, imunitet kod trudnica je u prvom tromjesečju najslabiji, stoga se javlja i strah od prijenosa bakterija i virusa.

Vitashop