Koji lijekovi su sigurni u trudnoći?

Koji lijekovi su sigurni u trudnoći?

Koji lijekovi su sigurni u trudnoći?
  • Objavljeno: Utorak, 03.03.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Opći savjet kojeg se treba pridržavati tijekom trudnoće jest da lijekove ne treba uzimati bez savjeta liječnika. U takozvanoj FDA klasifikaciji lijekova postoji više klasa – oni lijekovi koji su klasificirani u skupinu A i B su sigurni, terapiju lijekovima iz skupine C obavezno mora razmotriti liječnik, a lijekovi iz skupine D i X su zabranjeni.

Analgetici u trudnoći

Ako imate glavobolju, lijek izbora je paracetamol. U nekim slučajevima, kada se procijeni da trudnica ima rizik od povećanog pritiska u drugom dijelu trudnoće i razvoja pre-eklampsije, daje se aspirin u tzv. malim dozama, od 100 mg dnevno, ali se on smije uzimati samo pod nadzorom liječnika.

Indometacin i drugi nesteroidni antireumatici ne smiju se uzimati bez savjeta liječnika, jer mogu djelovati na bebino srce, a daju se samo u posebnim slučajevima, kada se koriste kao terapija kontrakcija ili pojave prevelike količine plodne vode, i to do 28. tjedna trudnoće.

Antibiotici u trudnoći

Većina antibiotika koji se često koriste nisu štetni u trudnoći – penicilin, cefalosporini, eritromicin, ali neke treba izbjegavati – svakako antibiotike uvijek treba prepisati liječnik.

Antiemetici – lijekovi protiv mučnine u trudnoći

Kao „prva linija“ obrane protiv mučnine jest promjena načina prehrane, uzimanjem suhe, nezačinjene hrane, češće, ali u malim količinama. Vitamin B6 pomaže u smanjenju mučnine, a ako ne pomogne, a ne možete se izboriti s ovim problemom, obratite se liječniku za daljnju terapiju.

Antikoagulansi – lijekovi protiv zgrušavanja krvi u trudnoći

Antikoagulansi su lijekovi koji se koriste za smanjivanje rizika od zgrušavanja krvi. Heparin se može uzimati tijekom trudnoće, kao i niskomolekularni heparini – ali ih UVIJEK prepisuje liječnik i njihovo djelovanje se mora pomno pratiti. Varfarin se izbjegava u prvom i trećem tromjesečju.

Antihipertenzivi – lijekovi za snižavanje tlaka u trudnoći

Najčešće korišten lijek za smanjivanje tlaka tijekom trudnoće je metildopa i smatra se sigurnim u trudnoći. Koristi se i nifedipin, ali rjeđe od metildope. Tijekom trudnoće treba izbjegavati beta-blokatore, a ACE inhibitori su zabranjeni.

Lijekovi za poremećaje štitne žlijezde u trudnoći

Lijekovi koji se koriste kod poremećaja rada štitne žlijezde – bilo da se radi o smanjenoj ili povećanoj funkciji, mogu se koristiti tijekom trudnoće, ali pod nadzorom liječnika.

Antiepileptici

S obzirom na to da je rizik od komplikacija veći ako se prekine terapija epilepsije, savjetuje se da se nastavi njihovo uzimanje, s tim da se svedu na najmanju učinkovitu mjeru, pod nadzorom neurologa. Poželjno je trudnoću planirati da bi se prešlo na minimalne učinkovite doze i, ako je moguće, terapiju jednim a ne više antiepileptika, ali i zato da bi se na vrijeme počelo s uzimanjem folne kiseline u dozi od 4 mg, kao prevencije anomalija beba.

Terapija poremećaja metabolizma ugljikohidrata u trudnoći

Inzulin nije štetan za bebu i mora se uzimati tijekom trudnoće ako postoji problem šećerne bolesti kod majke. Metformin, ako je terapija započeta prije trudnoće, može se nastaviti u trudnoći.

Vezani sadržaj:

Vitashop