Trudnoća poslije 35.-te

Trudnoća poslije 35.-te

Trudnoća poslije 35.-te
  • Objavljeno: Četvrtak, 19.07.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Trudnoća poslije 35-e može zahtijevati neke specijalne mjere opreza jer može biti riskantnija od trudnoće u godinama koje su optimalnije (od 20 - 34 godine). Današnja medicina je uvelike uznapredovala, te je trudnoća u "poznijim" godinama ipak sigurnija nego što je nekad bila. Bez obzira na to, postoje čimbenici koje treba imati na umu ukoliko razmišljate o trudnoći poslije 35.

Povećana neplodnost

Možda će Vam trebati više vremena da zatrudnite zbog općeg povećanja neplodnosti nakon 30-e godine. To je razdoblje kada žena počinje manje ovulirati i kada je veća vjerojatnost od endometrioze. Stoga, ukoliko ste stariji od 35 godina i ne uspijevate zatrudnjeti nakon 6 mjeseci pokušavanja, posjetite liječnika.

Veći rizik od pobačaja

Žene starije od 19 godina manje su rizične na pobačaje, preuranjen porod i rođenje mrtvorođenčeta od trudnica tinejdžerki - njihovo tijelo se još razvija, te nerijetko potječu iz socijalno i ekonomski nesređenih okolina, zloupotrebljavaju alkohol i droge, slabo se hrane i nemaju adekvatnu liječničku skrb. Žene starije od 35 godina rizičnije su na pobačaje od žena mlađih od 35, a žene starije od 40 godina suočavaju se s gotovo 40 %-tnim rizikom pobačaja. Većina ovih pobačaja uzrokovana je kromosonskom abnormalnošću, koja je češća kod žena starijih od 35 godina.

Češći zdravstveni problemi tijekon trudnoće

Žene starije od 35, dva puta su rizičnije na razvoj konorarnih bolesti i dijabetesa tijekom trudnoće. Također su izloženije riziku na probleme s posteljicom i krvarenje tijekom trudnoće. Kako žene stare, zdravstveni problemi ne moraju nužno biti povezani s trudnoćom, ali mogu zakomplicirati razvoj trudnoće.

Teži porod

Prvorotkinje starije od 30 godina često imaju teže porode od mlađih žena, uključujući produženo vrijeme drugog stadija poroda i fetal distress. Žene dobne skupine od 35 - 39 godina u 27.54 % slučajeva rađaju carskim rezom, a žene od 40 - 49 godina carskim rezom rađaju u 31,6 % slučajeva. Također, kod "starijih" žena veća je vjerojatnost da rode blizance ili trojke.

Veći rizik od genetičkih bolesti

Najveća zabrinutost vezana uz trudnoću iza 35 godine, vezana je uz povećanu vjerojatnost rađanja djeteta s određenim genetičkim poremećajima. Najčešći problem je Down-ov sindrom, stanjje uzrokovano prisutnošću dadatnog kromosoma koji je povezan s mentalnom retardacijom i ostalim tjelesnim abnormalnostima.

U dobi od 25 godina, trudnica ima 1 naspram 1250 šanse da rodi dijete s Down-ovim sindromom, u dobi od 30 godina šansa je 1 naspram 952, u dobi od 40 godina, 1 naspram 385, a u dobi od 40 godina, 1 naspram 106.

Prenatalni testovi mogu detektirati genetičke abnormalnosti u ranom stadiju trudnoće. Kako bi se osigurala zdrava trudnoća, vrlo je bitno da žena slijedi osnovna pravila trudnoće:

  • započnite na vrijeme i kontinuirano održavajte prenatalnu njegu, idealno je započeti prije začeća. Testovi na porođajne defekte mogu se vršiti amniocentezom, ultrazvukom, provjeravanjem majčinog seruma.
  • jedite zdravo, prije i za vrijeme trudnoće, nastojte održavati adekvatnu tjelesnu masu. Liječnik ili nutricionist preporučiti će Vam idelnu prehranu.
  • uzimajte folnu kiselinu svaki dan, uključujći hranu bogatu folnom kiselinom: zeleno lisnato povrće, sušeni grah, naranče.
  • ne konzumirajte alkohol i cigarete tijekom trudnoće. Izbjegavajte lijekove tijekom trudnoće - osim ako Vam liječnik na savjetuje drugačije.

Vitashop