Prehrana dojillje

Prehrana dojillje

Prehrana dojillje
  • Objavljeno: Četvrtak, 19.07.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Osnovne namirnice

Za normalno uhranjenu majku vrijede sva pravila dobre prehrane kao i za sve članove obitelji. Treba jesti miješanu i raznovrsnu hranu; svježe voće i povrće, žitarice i kruh od punog zrna te namirnice bogate kalcijem (mlijeko i mliječne prerađevine) i životinjskim i biljnim bjelančevinama (meso, riba, mlijeko, grašak, mahune, orasi, lješnjaci, sjemenke od suncokreta). Majka koja doji treba jesti oko jednu četvrtinu više nego zdrava odrasla žena koja nije trudna niti doji. Povećana je potreba za bjelančevinama, kalcijem i svim vitaminima. Majke dojilje koje imaju specijalne hranidbene navike (vegetarijanac, makrobiotika) i one koje boluju od kroničnih bolesti (šećerna bolest, cistična fibroza, bubrežna insuficijencija) moraju se savjetovati s liječnikom o svojoj prehrani.

Koliko tekućine treba piti majka koja doji?

Potrebe za tekućinom su nešto veće nego izvan razdoblja dojenja. Najbolje je da se majka ravna prema osjećaju žeđi. Može piti vodu, voćni sok, juhu ili mlijeko. Ako majka nema sklonost da uvijek utaži svoju žeđ, mora razviti naviku da prije ili poslije svakog podoja popije čašu nke tekućine. Ukoliko je unos tekućine dostatan, mokraća majke dojilje je svjetljija, prozirna i bez neugodnog zadaha. Ne preporuča se pojačano pijenje tekućine iznad osjećaja žeđi jer ono može dovesti čak do smanjenja količine mlijeka. Žena koja doji može tek povremeno popiti čašu vina ili pjenušca ? jasno da konzumiranje alkohola u vrijeme dojenja treba izbjegavati. Crnu kavu treba također reducirati, dozvoljena je jednašalica crne kave dnevno, do maksimalno dvije, pri čemui treba imati na umu dvije stvari. Prvo, ako dijete i na tu količinu reagira nemirom i nesanicom, majka treba u potpunosti prekinuti s uzimanjem kave. Drugo, kofeina ima i u čaju, Coca-Coli, a tvari sličnog sastava i djelovanja u kakau i čokoladi.

Smije li majka koja doji pušiti?

Najzdravije je ne puštiti uopće, a ako je majka pušila prije trudnoće najbolje će učiniti za svoje djete ako odbaci cigarete tijekom trudnoće, te nastavi s takvim ponašanjem i tijekom dojenja. Ako ne želi prestati s pušenjem treba bar smanjiti broj pupušenih cigareta na minimum. Žene koje puše u vrijeme dojenja imaju manje mlijeka i ranije prestaju dojiti. Ponekad se u njihove djece javlja mučnina, povraćanje, bolovi u trbuhu i proljev. Ako majka ne može prekinuti s pušenjem nikako ne smije pušiti u prostoriji gdje njeno dijete boravi jer djeca izložena pasivnom pušenju češće obolijevaju od bronhitisa i upale pluća. Nikotin slabi refleks otpuštanja mlijeka stoga dojilje koje puše duhan ne smiju to činiti neposredno prije ili za vrijeme podoja.

Kakvo je djelovanje droga u vrijeme dojenja?

Majka koja uživa droge ugrožava svoje i djetetovo zdravlje. Takva majka često nije u stanju brinuti se za svoje dijete. Ako ga doji droga mlijekom prelazi u dijete, može izazvati otrovanje i / ili navikavanje kod djeteta. Nepotrebno je govoriti da ne treba uzimati droge, ali ako majka uzima drogu nikako ne smije dojiti. Majčinstvo je dobar motiv za odvikavanje od droge, uz pomoć obitelji, zdravstvene i socijalne službe.

Kako ekološka onečišćenja utiču na majčino mlijeko?

Majčino mlijeko i po ovom pitanju pokazuje prednost pred kravljim mlijekom ili industrijskim pripravcima. Naime, 1986. godine je izvršeno istraživanja, a nakon tragedije u Černobilu, tijekom kojeg je mjerena radioaktivnost majčinog i kravljeg mlijeka. Utvrđeno je da je radioaktivnost u ženinom mlijeku iznosila jednu desetinu radioaktivnosti kravljeg mlijeka.

Mršavljenje i dojenje

Dojenje je najbolji i ujedno prirodni način kojima žena gubi kilograme nakupljene za vrijeme trudnoće. Obično majke dojilje gube 0,5 do 1 kg tjelesne težine mjesečno nakon prvog mjeseca poslije poroda. Posebne dijete za mršavljenje ne smiju se primjenjivati u vrijeme dojenja bez liječničkog savjeta i nadzora. Mršaviti se ne smije prebrzo (ne više od 2 kg mjesečno) jer tada postoji opasnost da se tvari pohranjene u masnom tkivu (poliklorbifenil, pesticidi) oslobode i pojave u većoj količini u mlijeku. Ako nakon dva mjeseca poslije poroda majka dojilja nije ništa izgubila na težini, preporuča se povećati tjelesnu aktivnost i smanjiti unos škroba i slatkiša.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.