Što nam uzrokuje probavne smetnje?
Pržena hrana uzrokuje proljev
Pržena hrana obiluje mastima i povećava rizik od nastanka proljeva. Masno meso, prevelika količina maslaca i kremasti deserti također mogu uzrokovati proljev. Hranu pripremajte na roštilju, žaru ili ju kuhajte.
Citrusno voće uzrokuje crijevne smetnje
Obiluje vlaknima, stoga može uzrokovati crijevne smetnje kod nekih osoba. Pripazite na unos naranči, grejpa i ostalih vrsta citrusnog voća ako ste primijetili da svaki put nakon njihove konzumacije imate crijevne smetnje.
Umjetna sladila uzrokuju proljev i grčeve
Mnogi proizvodi, naročito oni s deklaracijom bez šećera, imaju sorbitol, za kojeg je dokazano da može uzrokovati proljev i grčeve. Više od 50 grama sorbitola dnevno može uznemiriti probavu. Glavni razlog je to što tijelo ne može razgraditi sorbitol.
Vlakna uzrokuju plinove i nadutost
Namirnice, koje obiluju vlaknima, kao što su cjelovite žitarice i neke vrste povrća, su odlične za probavu. Ipak, pripazite na njihov unos jer probavni sustav može imati poteškoća u razgradnji vlakana. Tada dolazi do plinova i nadutosti. Važno je da unos vlakana postupno povećavate.
Mahunarke uzrokuju plinove i grčeve
Mahunarke sadrže šećer kojeg tijelo teško razgrađuje, zbog čega dolazi do plinova i grčeva. Ljudsko tijelo ima premalo enzima za razgradnju šećera, a bakterije u probavnom sustavu će višak šećera oslobađati putem plinova. Namačite mahunarke najmanje 4 sata kako bi smanjili razinu šećera.
Kupusnjače uzrokuju plinove i uznemiruju crijeva
Kupus, brokula i slično povrće također sadrži nerazgradivu vrstu šećera kojeg nalazimo i u mahunarkama. Visoka razina vlakana također otežava razgradnju. Prokuhavanje ovog povrća može značajno pomoći.
Fruktoza uzrokuje proljev, nadutost i grčeve
Namirnice zaslađene fruktozom (voćni sokovi, bomboni, gazirani sokovi) mogu kod nekih osoba uzrokovati nadutost, proljev, grčeve i druge probavne smetnje.
Začinjena hrana uzrokuje žgaravicu
Neke osobe nakon konzumacije začinjene hrane imaju žgaravicu, naročito ako je riječ o velikom obroku. Neka istraživanja su pokazala da kapsaicin, sastojak ljutih papričica, može uzrokovati žgaravicu.
Mliječni proizvodi uzrokuju probavne smetnje
Ovo vrijedi samo za osobe koje su intolerantne na laktozu. Mliječni proizvodi mogu uzrokovati nadutost, plinove i ostale probavne smetnje. Manjak enzima laktaze, koji je zaslužan za razgradnju laktoze, je glavni uzročnik intolerancije na laktozu.
Pepermint uzrokuje žgaravicu
Iako zvuči osvježavajuće, pepermint može opustiti mišiće želuca i jednjaka. Tada dolazi do vraćanja želučanog sadržaja i žgaravice. Ostali uzročnici mogu biti čokolada i kava. Stručnjaci savjetuju da obratite pažnju na to kako vaše tijelo reagira na konzumaciju ovih namirnica kako biste mogli prepoznati koje namirnice vam odgovaraju, a koje ne.
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345