Odaberite pravi tip detoksikacije!

Odaberite pravi tip detoksikacije!

Odaberite pravi tip detoksikacije!
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 11.11.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Toksine ne možemo izbjeći, bez obzira na to što jedemo. Izloženi smo toksinima iz zraka, kemikalijama u proizvodima koje svakodnevno koristimo, u nekim gotovim namirnicama koje jedemo pa čak i u lijekovima.

Tijelo ima svoj način da eliminira toksine, kao što su disanje, znojenje, mokrenje i pražnjenje crijeva. No, ponekad mu je potrebna mala pomoć.

Donosimo vam 5 opcija detoksikacije. Zapamtite da detoksikacijska dijeta nije dobra ako ju predugo provodite. Naravno, uvijek se posavjetujte sa svojim liječnikom prije nego započnete bilo kakvu vrstu dijete, naročito ako patite od nekih zdravstvenih problema.

Detoksikacija voćem i povrćem

Najbolja je za brzo čišćenje organizma i odlična za započinjanje detoksikacije. Traje 2 do 3 dana.

Ovo je gotovo najjednostavnija vrsta detoksikacije. Njezin smisao je da smanjite unos gotovih proizvoda, mliječnih i životinjskih proizvoda. Gotovi proizvodi, kao što su salame, paštete ili juhe iz vrećica sadrže toksine i kemikalije. Ova detoksikacija će poslužiti kao odličan eksperiment da vidite kako vaše tijelo funkcionira bez ovih proizvoda. Životinjski proizvodi sadrže proteine i masti. Iako su to esencijalne nutritivne tvari, one stvaraju dodatno opterećenje na probavni sustav, stoga ih svakako treba izbjegavati tijekom detoksikacije.

Smoothie detoksikacija

Najbolja je za pružanje odmora tijelu, a istovremeno hranjenje stanica i tkiva. Traje oko tjedan dana.

Ova detoksikacija je slična prethodnoj, samo što se svježe voće i povrće miksa u blenderu. Ovaj oblik detoksikacije daje različite opcije izbora i velik broj kombinacija. Također možete dodavati proteine u prahu, što je važno ako su vaše potrebe za kalorijama visoke (ako ste sportaš). Osnovni recept za smoothie je 1 šalica voćnog soka, mlijeka ili jogurta i 1 šalica voća, svježeg ili smrznutog. U smoothie možete dodavati bilo što, med, sjemenke, vitamine ili suplemente.

Detoksikacija sokovima

Najbolja je za duboko i brzo čišćenje, ali se ne preporuča sportašima. Traje 3 do 5 dana.

Ova detoksikacija je odlična za osobe koje planiraju mršavljenje. Konzumiranje samo nutritivnih sokova od voća i povrća ili pak povrtnih temeljaca može podići vašu razinu energije. Dodatna prednost je ta da se sve ove nutritivne tvari brzo apsorbiraju jer ih unosite u tekućem stanju. Ova detoksikacija nije primjerena za osobe čija je potreba za kalorijama visoka.

Detoksikacija bez šećera

Najbolja je za osobe koje se žele odviknuti od šećera. Duljina ove detoksikacije varira, ovisno o željenim rezultatima.

Prestanak unosa šećera može biti teži nego što ste mislili. Ova detoksikacija je odličan eksperiment da vidite kako vaše tijelo funkcionira bez šećera i koliko ste o njemu ovisni. Odlična je za osobe koje teže kontroliraju unos šećera jer to povećava rizik od nastanka infekcija. Ako se odlučite za ovu detoksikaciju, trebate biti svjesni da se šećer nalazi i u namirnicama kao što su kečap, preljevi za salate i grickalice. Jedite svježe voće, orašaste plodove, grah i mahunarke, cjelovite žitarice i proteine iz nemasnog mesa. Probajte ovu detoksikaciju držati nekoliko dana ili mjeseci.

Hipoalergenska detoksikacija

Najbolja je za otkrivanje alergija ili intolerancije na neke namirnice. Traje najmanje tjedan dana.

Velik broj ljudi nije svjestan da su fizički simptomi, kao što su probavne smetnje, gljivične infekcije ili oticanje ruku i nogu, simptomi alergije ili intolerancije na neke namirnice. Smisao ove detoksikacije je prestanak unosa nekih namirnica kako biste vidjeli kako tijelo funkcionira bez njih.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop