Ovo su najluđe činjenice o tijelu koje želiš znati!

Ovo su najluđe činjenice o tijelu koje želiš znati!

Ovo su najluđe činjenice o tijelu koje želiš znati!
  • Objavljeno: Petak, 22.01.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Mnoge životinje mogu postići mnogo spektakularnije rezultate nego što to mi možemo: gušteri mogu regenerirati otrgnute repove, morske zvijezde i rakovi svoje krakove, morski krastavci svoje utrobe.

1. Vaša ruka može se micati sama od sebe!

"Neposlušna ruka", za koju se u stručnoj literaturi koristi naziv Alien Hand syndrome, ili u prijevodu "sindrom tuđe ruke", neobičan je neurološki sindrom u kojem ruka bolesnika kao da ima vlastitu pamet. Do toga dolazi zbog oštećenja srednje frontalne motorne regije mozga, i često je posljedica operacije na mozgu, moždanog udara ili upale mozga.

Ove dijelove tijela sigurno ne perete dovoljno!

Bolesnik nema nikakve kontrole nad pokretima "tuđe ruke", niti ima bilo kakvu svijest o postupcima te ruke. Osoba koja boluje od ovog stanja često se osjeća nepovezano sa svojom rukom, i osjeća kao da ruka nije njegova. S vremena na vrijeme, ruka može raditi kompleksne pokrete, kao što je otkopčavanje košulje, a da bolesnik toga nije svjestan. Ne postoji nikakva poznata metoda liječenja ovog sindroma, no smatra se da je najbolje ruci dati neki predmet da se igra s njime, kako ne bi učinila ništa nažao svojem vlasniku.

2. Može se živjeti i bez velikog dijela unutarnjih organa!

Mada se možda čini krhkim, ljudsko tijelo je puno čvršće no što često mislimo. Može se živjeti čak i nakon uklanjanja slezene, želuca, bubrega, jednog plućnog krila, 75% jetara, 80% crijeva, i skoro svakog organa iz zdjelice i prepona.

3. Kontrakcija srca stvara tlak koji je dostatan da izbaci krv i do 10 metara

Napravite domaći tonik protiv infekcija u tijelu!

4. Erekcija je moguća i nakon smrti

Za tu erekciju nakon smrti često se koristi naziv Angel lust ili u prijevodu "žudnja anđela". Do takve erekcije dolazi kada muškarac umre u okomitom položaju ili s licem okrenutim prema dolje, ako tijelo ostane u tom položaju.

5. Infarkt je češći ponedjeljkom

Desetogodišnje istraživanje u Škotskoj pokazalo je da 20% više ljudi umre u ponedjeljak, u usporedbi s bilo kojim drugim danom. Smatra se kako je to posljedica prekomjernog konzumiranja alkohola tijekom vikenda i stresa povezanog s novim radnim tjednom.

6. Tristo tisuća stanica u tijelu umire svake minute

Možda zvuči kao mnogo, ali to je zapravo manje od 0,0001% od ukupne količine stanica koje se nadomjeste u ljudskom tijelu svakog dana.

Odrasla osoba sastoji se od oko 100 bilijuna stanica. I stalno ih obnavljamo. Redovito nadomještanje odvija se i na mikroskopskoj razini. Mijenjamo stanice koje čine naša crijeva svakih nekoliko dana, one koje čine naš mokraćni mjehur svaka dva mjeseca i crvene krvne stanice svaka četiri mjeseca.

7. Djeca imaju više kosti od odraslih

Kada se dijete rodi, ima oko 300 kosti. Kada se dostigne zrelost ostaje samo 206 kostiju. To se događa zbog toga jer se male kosti s vremenom spoje i formiraju jače i veće kosti.

Što se događa tijelu kada popijete kavu na prazan želudac?

8. Kosa je gotovo neuništiva

Osim ako se ne spali, ljudska kosa propada tako sporo da je se gotovo nemoguće riješiti. Možda izgleda krhko, ali kosu ne može uništiti hladnoća, promjena klime, vode, druge sile prirode, a otporna je i na mnoge kiseline i korozivne kemikalije.

9. Čovjek može preživjeti bez hrane, ali ne i bez sna

Prosječan čovjek može preživjeti mjesec do dva bez hrane, samo na vodi, no samo nekoliko nesanih noći kod čovjeka će uzrokovati radikalne promjene osobnosti, kao i psihičke promjene. Rekord u nespavanju iznosi 264 sati.

10. Čovjek ima philtrum

Udubljenje između nosa i gornje usne zove se philtrum. Dok današnji znanstvenici još uvijek pokušavaju otkriti čemu udubljenje služi, osim za omogućavanje puno većeg opsega pokreta za gornju usnu, Stari Grci smatrali su da je to jedno od najuzbudljivijih mjesta na ljudskom tijelu.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti