Zašto volimo ružmarin?

Zašto volimo ružmarin?

Zašto volimo ružmarin?
  • Objavljeno: Utorak, 17.09.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Svi već znamo da je ružmarin začinsko bilje tipično za mediteransku kuhinju. Ono obogaćuje svako jelo i daje jednu zadivljujuću aromu. No, jeste li znali da ovo, naizgled obično bilje, ima odlično djelovanje za cjelokupni organizam?

Za zdravlje i ljepotu kože

Kozmetička industrija sve češće stavlja ekstrakt ružmarina u svoje proizvode. Vitamini i antioksidanti djeluju čudesno na kožu, smanjuju vidljivost kapilara i sprječavaju prijevremeno starenje kože. Ružmarin će poboljšati cirkulaciju krvi i vašoj koži dati zdravi sjaj.

Bolje pamćenje

Ružmarin se za poboljšanje pamćenja koristi već stoljećima. Pospješit će dugoročno pamćenje i stimulirati rad svih dijelova mozga. Znanstvenici su dokazali da je miris ružmarina sasvim dovoljan za poboljšanje koncentracije i pamćenja.

Lijepa i zdrava kosa

Ružmarin će regulirati proizvodnju ulja na vlasištu i smanjiti rizik od nastanka peruti. Neka istraživanja su pokazala da može usporiti gubitak kose i pojavu sijedih vlasi. Ružmarin će također potaknuti rast novih vlasi.

Antikancerogeno djelovanje

Ružmarin ima odlično antioksidacijsko djelovanje, zbog čega smanjuje razinu slobodnih radikala u tijelu, sprječava nastanak raka i prijevremeno starenje. Također će regulirati razinu hormona u tijelu, čija neravnoteža može uzrokovati nastanak raka dojke.

Prevencija anemije

Ružmarin je odličan izvor željeza pa će pomoći u prevenciji anemije. Osobe koje pate od anemije svakodnevnom konzumacijom ružmarina mogu postupno vratiti razinu željeza u ravnotežu. Ružmarin će također regulirati razinu krvnog tlaka.

Potiče detoksikaciju

Ružmarin pospješuje rad jetre i pomaže u oslobađanju toksina iz tijela. Pravilno funkcioniranje jetre je od velike važnosti za vaše zdravlje, um i izgled. Istraživanja su pokazala da pravilan rad jetre može značajno smanjiti rizik od nastanka raka jer jetra oslobađa toksine i potencijalno kancerogene tvari iz organizma.

Štiti zdravlje srca

Ružmarin će regulirati razinu kolesterola, triglicerida i krvnog tlaka, vodećih uzročnika bolesti srca i srčanog udara. Pospješit će cirkulaciju krvi i povećati dotok kisika u svaku stanicu tijela. Ublažit će kroničnu upalu u tijelu koja može značajno povećati rizik od nastanka srčanih bolesti.

Popravlja raspoloženje

Ružmarin se često koristi u aromaterapiji jer se pokazao odličnim u smanjenju razine hormona stresa (adrenalin i kortizol). Znanstvenici su dokazali da miris ružmarina smanjuje razinu kortizola u tijelu, a svakodnevna konzumacija ružmarina može pomoći u smanjenju rizika od nastanka depresije.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije