Manjak sna potiče prejedanje

Manjak sna potiče prejedanje

Manjak sna potiče prejedanje
  • Objavljeno: Srijeda, 03.06.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Kada je u pitanju učinak manjka sna na zdravlje cjelokupnog organizma, već su brojna istraživanja pokazala da manjak sna može narušiti zdravlje cjekokupnog organizma i značajno narušiti kvalitetu života.

Rezultati novog istraživanja, koji su objavljeni u časopisu Journal of Health Psychology, otkrivaju da manjak sna može povećati rizik od nastanka pretilosti. Naime, san direktno utječe na razinu apetita i može potaknuti prejedanje.

"Već je poznato da stil prehrane direktno utječe na zdravlje cjelokupnog organizma i da može utjecati na rizik od nastanka pretilosti, dijabetesa tipa 2 i srčanih bolesti", izjavila je voditeljica istraživanja prof. Alyssa Lundahl.

Važno je razumjeti načine na koje san utječe na zdravlje organizma, a već je veliki broj istraživanja pokazao da san direktno utječe na razinu hormona koji reguliraju apetit.

Primjerice, kada ne spavate dovoljno, povećava se razina emocionalnog stresa, što dovodi do povećane žudnje za grickalicama kako bi se nadomjestio manjak energije.

Potreba za unosom hrane je regulirana biološkim, emocionalnim i kognitivnim faktorima. Svi ti faktori su međusobno povezani, a na njih kvaliteta i količina sna ima direktan utjecaj.

Ovo nije prvo istraživanje koje pokazuje da je adekvatna količna sna neophodna za pravilno funkcioniranje organizma, stoga je izuzetno važno da se posavjetujete s liječnikom ako imate problema sa spavanjem.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti