Ako ste ljubitelj sira, ovo će vas jako zanimati!

Ako ste ljubitelj sira, ovo će vas jako zanimati!

Ako ste ljubitelj sira, ovo će vas jako zanimati!
  • Objavljeno: Srijeda, 20.01.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Promo

Kategorija: Zanimljivosti

20. siječnja obilježava se Dan ljubitelja sira. Svatko je dobrodošao da se pridruži slavlju, bez obzira na to u kojoj vrsti sira uživa ili kako ga voli jesti.

Mnogi imaju omiljenu vrstu sira, ali oni koji obožavaju sireve često se upuštaju u avanturu kušanja novih. Ovaj dan nije ekskluzivno rezerviran samo za znalce i sireve s egzotičnim okusima. Naprotiv, danas ćete na brojnim portalima pronaći razne recepte kako da sami napravite vlastiti sir ili pak otkrijete nove kulinarske recepte koji obilno koriste sireve.

Naša zemlja ponosi se odličnim sirevima, a nerijetko osvajaju i svjetske nagrade. Jedinstveni miješani sir u orahovom lišću istarske Sirane Špin, čiji je okus pomalo slatkast, oplemenjen poželjnom gorčinom orahovog lista osvojio je zlato na natjecanju World Cheese Awards u Bergamu, 2019 g. i ušao u kategoriju najboljih sireva na svijetu – Major Winners.

Također, vrlo hvaljen je i istarski sir u dropu od terana. To je tvrdi sir ljubičasto žute boje, sasvim neobičnog karaktera, žestokog okusa. Rezultat je primamljiv, okusno i vizualno.

Važno je istaknuti da se cijeli proces proizvodnje obavlja ručno, od ispiranja kore svakog pojedinog sira do okretanja sireva u sobama za zrenje. Upravo u taj manufakturni pristup proizvodnje sireva utkana je sva ljubav vrijednih, stručnih ruku koje rade fine sireve, a koje mnogi od nas toliko volimo.

Sir ima i zdravstvene dobrobiti, izvrstan je izvor kalcija, masti i proteina. Također sadrži vitamin A i B-12, zajedno sa cinkom i omega-3 masnim kiselinama što je dobro znati.

Obilježavanje Dana ljubitelja sira je jednostavno - samo jedite sir! Bilo da se radi o otmjenom jelu na bazi sira, pizzi s 4 vrste sira ili jednostavnom sendviču sa sirom, odaberite sami.

Čestitamo Dan ljubitelja sira svima koji slave!

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti