Izbjegnite blagdansko prejedanje

Izbjegnite blagdansko prejedanje

Izbjegnite blagdansko prejedanje
  • Objavljeno: Četvrtak, 01.04.2010.
  • Broj pregleda: 632
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Čokolada je dobra za vaše srce, no samo ona tamna i ne više od jedne kockice na dan. Pojedete li čitavog čokoladnog zeca ili par čokoladnih jaja, srcu ćete prije odmoći nego pomoći. Pogledajte još neke uskršnje zamke.

Trgovci žele prodati čokoladu, šunke, jaja, sastojke za kolače i druge delicije no vi budite pametniji i promislite mora li sve to baš u tolikim količinama proći kroz vaš želudac. Punu košaru iz nutricionističke noćne more možete zamijeniti jednako ukusnim laganijim voćnim desertima i raznovrsnim sezonskim povrćem.

Nedavno istraživanje pokazalo je da se količina hrane na slikama koja prikazuje Isusovu posljednju večeru povećavala kroz stoljeća. A uskršnji banketi koji ga navodno slave danas su vrlo daleko od beskvasnog kruha i malo vina.

No bez obzira slavite li uskršnjim banketom čudo uskrsnuća, dolazak božice proljeća i magičnu pretvorbu ptice smrznutih krila u zeca ili je tek riječ o izgovoru za obiteljsko okupljanje, proljeće je najgore vrijeme za debljanje.

Istraživanja koja ne biste smjeli zlorabiti:

1. Čokolada je dobra za zdravlje jer sadrži korisne flavonoide. Točno, ali u vrlo malim količinama, ne više od kockice na dan, a i riječ je prije svega o onoj s velikim udjelom kakaa. Veće količine zapravo štete krvožilnom sustavu.

2. Jaja su superhrana. Točno, ali ni s njima ne smijete pretjerivati. Jedno je sasvim dovoljno.

3. Riba je izvor omega 3 kiselina. Točno, no bolje bi bilo jesti je redovito tijekom tjedna nego prežderati se bakalara ili fiš paprikaša par puta na godinu.

4. Šunka Teletina, govedina i janjetina bogatije su željezom, a svinjska šunka je i iznimno masna i često presoljena. Šunku, dakle, jedite u malim količinama.

5. Janjetina je izvrstan izvor proteina i važnih B vitamina kao i niacina, koji štiti od Alzheimerove bolesti. Točno, no istovremeno je i poprilično masna - i ovdje je presudna umjerenost.

Uz sve navedeno jedite radije više povrtnih priloga i salata. Malo šampanjca potaknut će probavu, a dobro bi bilo popiti i čašu crnog vina. Sva druga alkoholna pića radije ne pijte uz obrok jer će samo usporiti probavu.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najčitanije zanimljivosti