Kako je nastala pisanica?

Kako je nastala pisanica?

Kako je nastala pisanica?
  • Objavljeno: Nedjelja, 04.04.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Uskrs je uvijek za vrijeme proljeća, koje predstavlja doba obnove. Zemlja se budi nakon duge i hladne zime. Od kuda dolazi običaj bojanja jaja, janjetina za večeru te simboli zeca i pilića kao Uskrsa? Sve navedeno su simboli ponovnog rođenja, a janjetina predstavlja tradicionalnu vjersku žrtvu.

Egipćani, Perzijanci, Feničani i Hindusi su vjerovali da je svijet započeo s ogromnim jajetom. Postoje razne razlike u pojedinostima vjerovanja, ali sve se temelji na tome da je jaje simbol novog života i ponovnog rođenja.

Iako se smatra da je bojanje jaja poganski običaj, za to nema utemeljenih dokaza. Jaje, drevni simbol novog života, je dulje vrijeme bio dio poganskih običaja kojima se slavio dolazak proljeća.

Kršćanska perspektiva govori da je uskrsno jaje simbol ponovnog rođenja, odnosno uskrsnuća. Neki zapisi pokazuju da se dekoracija jajeta, kao dijela obilježavanja Uskrsa, primjenjuje još od 13. stoljeća.

Postoje razna objašnjenja uvođenja pisanica. Jedna teorija je ta da su jaja prije Uskrsa bila zabranjena zbog posta. Ljudi su završetak posta počeli obilježavati bojenjem jaja, čime se označavao početak Uskrsa i kraj posta.

Bojanje pisanica

Boje pisanica također imaju svoju simboliku. Tako je crvena simbol radosti, ljubavi,duhovnosti i nade. Bijela označava rođenje, djevičanstvo i čistoću. Plava boja je simbol vjernosti, pobožnosti i iskrenosti. Zelena je simbol besmrtnosti, nade, zdravlja i plodnosti. Žute pisanice označavaju mladost, obilje i čistoću.

U ukrašavanju pisanica se često koriste i razni simboli koji također imaju svoje značenje. Tako geometrijski simboli (krug, trokut, točke) označavaju besmrtnost, suze te odnos smrti i života. Svakako najzanimljivije značenje ima trokut koji simbolizira Presveto Trojstvo.

Pisanice su postale običaj obilježavanja Uskrsa diljem svijeta. Stručnjaci ističu da takav običaj treba njegovati jer, bez obzira na njegovo porijeklo, on povezuje ljude i omogućava kreativnosti da izađe na vidjelo.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti