Od juhe u kruhu do neobičnih poslastica: Što se jede za Uskrs diljem svijeta?

Od juhe u kruhu do neobičnih poslastica: Što se jede za Uskrs diljem svijeta?

Od juhe u kruhu do neobičnih poslastica: Što se jede za Uskrs diljem svijeta?
  • Objavljeno: Nedjelja, 31.03.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Kategorija: Obitelj i dom

U Hrvatskoj se za Uskrs tradicionalno jede francuska salata, kuhana šunka u kruhu, mladi luk, rotkvice i nezaobilazne pisanice koje smo dan prije ukrašavali. Običaj je da se te namirnice najprije odu posvetiti u crkvu, a zatim se jedu u krugu obitelji koja je i jedan od glavnih simbola ovog blagdana. Razne kulture diljem svijeta imaju nešto drugačije običaje i zanimljive priče i vjerovanja koja stoje iza njih. U nastavku pogledajte neke od nama najzanimljivijih.

Meksiko

Capirotada je tradicionalno meksičko jelo koje se ondje priprema za Uskrs. Priprema se od slojeva kruha natopljenog sirupom od smeđeg šećera (piloncillo) te dodataka kao što su suho voće, orašasti plodovi i cimet. Ovo jelo simbolizira različite aspekte Isusovog križnog puta: kruh predstavlja tijelo Kristovo, sirup simbolizira Isusovu krv, suho voće podsjeća na Isusove suze, orašasti plodovi simboliziraju Isusovu krunu trnja, a cimet predstavlja drvo križa.

Poljska

Zurek je gusta i kisela juha napravljena od fermentiranog brašna i koja se kuha s komadima kuhane kobasice, jaja te začinima poput češnjaka, luka i lovorovog lišća. To je jelo koje se u Poljskoj za Uskrs priprema s posebnom pažnjom i ljubavlju jer se vjeruje da donosi blagoslov i obilje u kuću. Osim toga, kiselkasti okus juhe simbolizira proljeće i obnovu života, što je temeljno značenje Uskrsa u poljskoj kulturi.

Francuska

Gigot pascal je francuski specijalitet koji se tradicionalno jede za Uskrs. Radi se o pečenom janjećem butu ili janjećem ramenu koje se priprema sa začinima poput češnjaka, ružmarina, soli i papra. Ovo jelo ima duboke korijene u francuskoj kulturi i simbolizira obilje uskršnjih blagdana.

Sjedinjene Američke Države

Roasted ham, ili pečena šunka, je klasično američko jelo koje se često priprema i jede za Uskrs. Radi se o komadu svinjskog mesa, obično od buta, koja se marinira, peče u pećnici i preljeva raznim umacima ili glazurama kako bi se postigao bogat okus i sočnost. Ovo jelo Amerikanci vole zbog okusa, a i simboličkog značaja. Naime šunka se često smatra simbolom obilja i radosti i u drugim kulturama te se stoga često poslužuje kao glavno jelo na blagdanskom stolu.

Italija

Pizza chiena, poznata i kao pizza rustica, nije tipična pizza kakvu većina nas poznaje - umjesto toga, to je slojevita pita punjena raznim sastojcima poput sira, šunke, jaja, svježeg sira, te začinjena solju, paprom i drugim začinima. Ova raskošna pita simbolizira obilje i zajedništvo koje dolazi s Uskrsom. Tradicionalno se jede za doručak ili ručak, a obično se poslužuje uz druge tradicionalne uskršnje delicije poput jaja, šunke, sira i kolača.

Argentina

Pita pascualina, poznata i kao torta pascualina, je tradicionalno argentinsko jelo koje se često priprema za Uskrs. To je vrsta pite punjene špinatom, jajima i ricottom, a začinjena je solju, paprom i muškatnim oraščićem. Tijesto pite je obično tanko i hrskavo, dok je punjenje bogato i sočno. Pita pascualina ima simboličko značenje povezano s Uskrsom - špinat simbolizira proljeće i obnovu, dok jaja predstavljaju novi život.

Grčka

Tsoureki je tradicionalni grčki slatki kruh s aromom vanilije i citrusa. U grčkoj kulturi, tsoureki ima duboko simboličko značenje - pletenica predstavlja Isusovu krunu trnja, dok slatki okus kruha simbolizira radost i obilje Uskrsa. Tsoureki se poslužuje kao središnji element uskršnjeg stola u grčkim obiteljima, a obično se jede za doručak ili uz kavu.

Ujedinjeno Kraljevstvo

Diljem Ujedinjenog Kraljevstva popularni su takozvani hot cross buns, slatka peciva sa suhim voće, koja svoju bogatu aromu mogu zahvaliti cimetu, muškatnom oraščiću i drugim začinima koji se koriste prilikom pripreme. Karakteristično obilježje ove poslastice je križ od tijesta na vrhu. Hot cross buns se obično peku i jedu tijekom cijelog Velikog tjedna, a o posebno na Veliki petak.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije