Proizvodi bogati kofeinom, a nisu kava

Proizvodi bogati kofeinom, a nisu kava

Proizvodi bogati kofeinom, a nisu kava
  • Objavljeno: Četvrtak, 30.10.2014.
  • Broj pregleda: 957
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Kofein ima pozitivno djelovanje na zdravlje cjelokupnog organizma, naročito ako se konzumira umjereno. Stručnjaci preporučuju da svaki dan unesete oko 250mg kofeina jer on pospješuje kognitivne funkcije, koncentraciju, oslobađa od stresa i smanjuje rizik od nastanka bolesti.

Čokolada

Kofein možemo pronaći u kakau, stoga ga svaka čokolada sadrži barem malo. Tamna čokolada sadrži najviše kakaa, pa sukladno tome i kofeina. Neke čokolade su dodatno obogaćene kofeinom jer služe za brzo podizanje energije.

Znate li koji je izvor kofeina zapravo najgori za vas?

Pilule za mršavljenje

Kofein ne čini puno za vašu tjelesnu težinu, ali proizvođači pilula za mršavljenje često pretjeruju s dodavanjem kofeina. Neke pilule sadrže toliko kofeina, da je samo jedna potrebna da bi količina kofeina bila kao da ste popili 12 šalica kave.

Sokovi

Gazirani sokovi su poznati po tome što sadrže kofein. Neke vrste gaziranih sokova sadrže čak 23 miligrama kofeina u samo 250ml. Stoga se nemojte zavaravati i piti sokove prije spavanja, naročito ako ste osjetljiviji na kofein.

Pripremite sokove od đumbira za bolje zdravlje i dulji život!

Čajevi

Naročito zeleni i crni čaj. Za njih je poznato da sadrže kofein, i to u dovoljnoj mjeri da svoju šalicu kave možete zamijeniti čajem, pogotovo u popodnevnim satima jer je čaj nešto blaži od kave i neće uzrokovati smetnje u spavanju.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najčitanije zanimljivosti