Ovi proizvodi su puni kofeina, a nisu kava

Ovi proizvodi su puni kofeina, a nisu kava

Ovi proizvodi su puni kofeina, a nisu kava
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 07.11.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Ako se konzumira umjereno, kofein ima pozitivno djelovanje na organizam. Stručnjaci preporučuju dnevni unos kofeina od 250 mg kofeina jer on pospješuje kognitivne funkcije, koncentraciju, oslobađa od stresa i smanjuje rizik od nastanka bolesti.

Čokolada

Svaka čokolada sadrži malo kofeina jer sadrži kakao. Tamna čokolada sadrži najviše kakaa, pa sukladno tome i kofeina. Neke čokolade su dodatno obogaćene kofeinom jer služe za brzo podizanje energije.

Znate li koji je izvor kofeina zapravo najgori za vas?

Kapsule za mršavljenje

Kofein ne čini puno za vašu tjelesnu težinu, ali proizvođači pilula za mršavljenje nerijetko pretjeruju s dodavanjem kofeina. Neki proizvodi sadrže prekomjerne količine kofeina! Ponekad samo jedna kapsula može sadržavati istu količinu kofeina kao i 12 šalica kave.

Sokovi

Gazirani sokovi su poznati po tome što sadrže kofein. Neke vrste gaziranih sokova sadrže čak 23 miligrama kofeina u samo 250 ml. Stoga se nemojte zavaravati i piti sokove prije spavanja, naročito ako ste osjetljiviji na kofein.

Čajevi

Zeleni i crni čajevi sadrže najviše kofeina i to u dovoljnoj mjeri da svoju šalicu kave možete zamijeniti čajem, pogotovo u popodnevnim satima jer je čaj nešto blaži od kave i neće uzrokovati smetnje u spavanju.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti