Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Kava je ipak dobra za zdravlje! Saznajte zašto!

Kava je ipak dobra za zdravlje! Saznajte zašto!

Kava je ipak dobra za zdravlje! Saznajte zašto!
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 14.08.2017.
  • Broj pregleda: 1.718
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Stručnjaci se do nedavno nisu mogli dogovoriti je li kava uistinu dobra za zdravlje ili ne. Zadnja i najnovija istraživanja potvrđuju da je kava dobra za zdravlje, no naravno, ne bilo koja. Najbolja kava je ona koja je minimalno obrađena i najsličnija izvornom obliku. Također je sve poznatija činjenica da je kava voće, a svi znamo da je voće zdravo.

Donosimo 7 razloga zašto je kava zdrava!

1. Čuva zdravlje mozga

Osim što nas razbuđuje, kava pogoduje zdravlju mozga. Aktivni sastojak u kavi je kofein, stimulans koji je najčešće konzumirana psihoaktivna supstanca na svijetu. Primarni mehanizam kofeina u mozgu blokira učinke adenozina. Time kofein povećava oslobađanje drugih neurotransmitera poput dopamina. Kofein može poboljšati raspoloženje, pravovremeno reagiranje, pamćenje, budnost i opću kognitivnu funkciju.

Provjerite zašto nakon kave obavljamo veliku nuždu!

2. Topi masne naslage i poboljšava tjelesnu učinkovitost

Postoji dobar razlog zašto kofein nalazimo u većini proizvoda za gubitak kilograma. Kofein djeluje na živčani sustav, ubrzava metabolizam i povećava oksidaciju masnih kiselina. Kofein također može poboljšati fizičke performanse vježbanja za 11 do 12%.

3. Može drastično smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2

Dijabetes tipa 2 je povezan s lošim životnim stilom i sve je rašireniji oblik bolesti. U istraživanjima je dokazano da kava smanjuje rizik od nastanka dijabetesa tipa 2 za 23 do 67%. Ljudi koji piju nekoliko šalica kave dnevno imaju znatno manju vjerojatnost da će oboljeti od dijabetesa tipa 2.

4. Smanjuje rizik od Alzheimerove i Parkinsonove bolesti

Kava pogoduje zdravlju mozga i u starijoj dobi. Alzheimerova bolest je najčešći neurodegenerativni poremećaj u svijetu i vodeći uzrok demencije. Osobe koje piju kavu imaju u prosjeku 60% manje šanse za razvoj Alzheimerove bolesti.

Parkinsonova bolest je drugi najčešći neurodegenerativni poremećaj. Kava može smanjiti rizik od Parkinsonove bolesti za 32 do 60%.

5. Kava štiti jetru

Jetra je izvanredan organ koji obavlja stotine vitalnih funkcija u tijelu. Vrlo je ranjiva na prekomjernu konzumaciju alkohola i fruktozu. Ciroza je krajnji stupanj oštećenja jetre zbog alkoholizma i hepatitisa. Istraživanja pokazuju da kava može smanjiti rizik od ciroze za čak 80%. Kava također može smanjiti rizik od raka jetre za 40%.

Ne volite kavu? Možete se razbuditi i pomoću ovih napitaka!

6. Kava može smanjiti rizik od prerane smrti

Kava je povezana s nižom stopom smrtnosti. Ovo posebno vrijedi za osobe oboljele od dijabetesa tipa 2.

7. Kava je puna hranjivih tvari i antioksidansa

Zrno kave sadrži veliku količinu vitamina i minerala.

Šalica kave sadrži:

  • 6% RDA ( ) pantotenske kiseline (vitamin B5).
  • 11% RDA riboflavina (vitamin B2).
  • 2% RDA niacina (B3) i tiamina (BI).
  • 3% RDA kalija i mangana.

Kava je najveći izvor antioksidansa u zapadnjačkoj prehrani, i to iznad voća i povrća.

Da biste sačuvali zdravstvene prednosti, nemojte stavljati šećer u kavu. Ako utječe na vaš san, nemojte ju piti nakon 14 sati.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije