Oprez! Ovo ne smijete piti dok traje toplinski val

Oprez! Ovo ne smijete piti dok traje toplinski val

Oprez! Ovo ne smijete piti dok traje toplinski val
  • Objavljeno: Petak, 25.06.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Vruće vam je, žedni ste, želite se osvježiti i smatrate da će vam sve dobro doći. No, varate se. Postoje napitci koji će dehidraciju dodatno pogoršati, stoga ih trebate izbjegavati, barem dok traju velike vrućine tijekom dana!

Ova 3 napitka nemojte konzumirati kada su vani velike vrućine:

1. Alkohol

Bez obzira na to koliko želite popiti čašu osvježavajućeg alkoholnog napitka, imajte na umu da alkohol dehidrira tijelo. Naime, alkohol ima blago diuretsko djelovanje i potiče mokrenje, zbog čega ćete sve to morati nadoknaditi unosom vode.

2. Kava ili čaj

Kava i čaj sadrže kofein koji povećavaju rizik od nastanka dehidracije, a uz to kava ima diuretsko djelovanje. Ako ne možete zamisliti početak dana bez kave, onda ju popijte samo ujutro i uz nju popijte veliku čašu vode.

3. Sokovi

Istraživanja su pokazala da sokovi mogu povećati rizik od nastanka dijabetesa tipa 2, bolesti kardiovaskularnog sustava i bolesti usne šupljine. Osim toga, sokovi dehidriraju tijelo i neće utažiti žeđ. Umjesto kupovnih sokova koji su krcati umjetnim šećerima, posegnite za čašom hladne nezaslađene limunade ili prirodnog soka!

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti