Namirnice koje stimuliraju rad gušterače
Gušterača je organ koji pripada probavnog i endokrinom sustavu. Enzimi gušterače su ti koji sudjeluju u razgradnji masti, ugljikohidrata i proteina. Oni pomažu tijelu da probavi, apsorbira i asimilira različite nutritivne spojeve koje unesete putem prehrane. Poremećaji u radu gušterače su vrlo česti, a neki od najčešćih simptoma su:
- bolovi u donjem dijelu abdomena,
- manjak apetita,
- žutilo kože i očiju,
- bolovi u leđima,
- nadutost,
- mučnina i
- povraćanje.
Postoje namirnice, za koje su istraživanja pokazala da potiču rad gušterače i smanjuju rizik od nastanka poremećaja u radu gušterače.
Saznajte koje biljke potiču rad gušterače!
Češnjak
Češnjak sadrži flavonoide koji potiču rad gušterače, a dosadašnja istraživanja su pokazala da može smanjiti rizik od nastanka raka gušterače.
Zobene pahuljice
Osobe koje boluju od poremećaja gušterače vrlo često naglo i brzo gube na tjelesnoj težini. Zobene pahuljice su odličan izvor dijetalnih vlakana i smanjuju rizik od nastanka poremećaja u radu gušterače i dijabetesa tipa 2.
Kupus
Kupus je odličan izvor vitamina C, B6 i folne kiseline. Kupus ima antikancerogeno svojstvo, zbog čega se pokazao odličnim za prevenciju različitih vrsta raka, uključujući i rak gušterače.
Saznajte koji su uzroci i simptomi povećane gušterače.
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345