Paukove vještine izrade mreže otkrivaju uzroke starenja

Paukove vještine izrade mreže otkrivaju uzroke starenja

Paukove vještine izrade mreže otkrivaju uzroke starenja
  • Objavljeno: Utorak, 05.07.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Mladi kućni pauci pletu mreže sa savršenim kutovima i pravilnim strukturama, ali kako bivaju stariji tako im se i mreže pogoršavaju, to jest počnu praviti rupe u strukturama i općenito nepravilno pletu.

Korištenjem pauka kao jednostavnog modela, ovo istraživanje može pružiti uvid kako dob može utjecati na ponašanje drugih organizama, uključujući i ljude.

Razlog zašto se vještina izrade mreže gubi kako pauci stare, može biti posljedica degeneracije središnjeg živčanog sustava.

Istraživačica dr.sc. Mylène Anotaux sa Sveučilišta u Nancyu u Francuskoj, objašnjava: "Naši sljedeći koraci će biti da proučimo da li su promjene inducirane s dobi u središnjem živčanom sustavu, odgovorne za razlike u ponašanju koje smo otkrili."

"Zbog važnosti razumijevanja osnovnih mehanizama ponašanja kod ljudi koji stare, vrlo je važno istražiti i jednostavne životinjske modele na kojima se procjenjuju mehanizmi starenja," objašnjava dr. Anotaux, a prenosi Medical News Today.

U ovom istraživanju je proučavan uobičajeni europski kućni pauk, čiji ga kratak životni vijek (oko 12 mjeseci) i jednostavan živčani sustav, čine idealnim organizmom za proučavanje složenog procesa starenja i njegovog utjecaja na ponašanje.

Paukove mreže su ocijenjivane tijekom cijelog života pauka pomoću mjera kao što su, pravilnost struktura mreže, kutovi između struktura te da li ima rupa u mreži.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti