Previše kole ubija spermije

Previše kole ubija spermije

Previše kole ubija spermije
  • Objavljeno: Nedjelja, 04.04.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Gazirana pića najčešće u sebi sadrže glukozu, fruktozu i kofein. Što se kole tiče, ona pogotovo nije zdrava jer povećava rizik od osteoporoze, dijabetesa tipa dva i karijesa. Sve nam je to uglavnom već poznato, ali znanstvenici su otkrili da kola može smanjiti broj spermija.

Neplodnost je sve češći problem među muškarcima. Možda je prevelika količina kole uzrok toga. Prema najnovijem istraživanju, provedeno u Danskoj, muškarci koji često piju kolu imaju manji broj spermija u jednom mililitru, za razliku od onih koji ne piju tako često kolu. Litra kole dnevno je sasvim dovoljna da bi se broj spermija znatno smanjio, a svi već znamo da manji broj spermija znači i slabija plodnost.

Znanstvenici su isprva mislili da je glavni uzročnik smanjenja broja spermija kofein. Potom su provjerili utjecaj kave na broj spermija te otkrili da kava ne utječe na količinu spermija. Kava u sebi sadrži daleko više kofeina pa nije teško zaključiti da kofein u koli ne djeluje štetno na spermije, već neki drugi sastojci.

Postoji povezanost između prevelike količine kole i smanjenog broja spermija, međutim još se ne zna koji točno sastojci utječu na smanjenje broja spermija. Upravo zbog toga, znanstvenici će nastaviti s istraživanjem. Također žele otkriti postoji li povezanost između prevelike količine kole i ženske plodnosti.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti