Razvoj i rast djeteta - 1. mjesec

Razvoj i rast djeteta - 1. mjesec

Razvoj i rast djeteta - 1. mjesec
  • Objavljeno: Utorak, 01.03.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Majka i dijete

1. tjedan

Budući da je beba bila sklupčana unutar maternice do nedavno, vaše novorođenče će vjerojatno izgledati malo otečeno, a ruke i noge nisu u potpunosti ispružene. Ne brinite jer će beba malo po malo do 6. mjeseca, u potpunosti izravnati ruke i noge!

Nemojte pokušati svladati umijeće brige za bebu odjednom. Ne žurite se, dajte vremena sebi i bebi. Vaše novorođenče je izdržljivije nego što možda mislite. Bebin je vid je još uvijek prilično zamućen. Bebe se rađaju kratkovidne, tako da jasno može vidjeti vaše lice tek kada ste u blizini.

Ne brinite se ako vas dijete ne gleda ravno u oči od samog početka. Novorođenčad često obraća pozornost na obrve, kosu ili na kretanje usta. Kako vas beba upoznaje u prvom mjesecu, postat će sve više zainteresirana za gledanje u oči. Studije pokazuju da novorođenčad radije gleda ljudska lica nego druge predmete ili igračke.

Dva do četiri dana nakon rođenja mlijeko dolazi u grudi. Dok se to ne dogodi, beba pije hranjivi kolostrum. Neki znakovi da beba dobiva dovoljno mlijeka su: vaše grudi se prazne i mekše su nakon hranjenja, beba ima dobru boju i čvrstu kožu, beba raste, možete čuti kako guta, ima dobru stolicu i najmanje pet do šest mokrih pelena na dan. Bilo da dojite ili hranite dijete formulom, imajte na umu da sve bebe rastu različitom brzinom.

Ako osjećate nelagodu u grudima, nemojte misliti da dojenje nije za vas, jer je previše bolno. To je osjećaj koji će se smanjiti kako se vaše tijelo prilagođava dojenju.

Novorođenče može imati čak osam do dvanaest stolica na dan, ali dokle god ima barem jednu stolicu, najvjerojatnije je sve u redu. Ako dojite, bebina stolica može izgledati mekše.

Čak ovako rano, bebe mogu prepoznati lice, a čak i ponekad oponašati geste. Čak i ako dijete ne kopira izraze, ono ih pamti i uči.

Mala djeca provode puno vremena spavajući, a najsigurniji položaj je spavanje na leđima. No, kada je beba budna, stavite ju na trbuščić. To će ojačati vratne mišiće.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije