Eterična ulja u borbi protiv prehlade i gripe

Eterična ulja u borbi protiv prehlade i gripe

Eterična ulja u borbi protiv prehlade i gripe
  • Objavljeno: Nedjelja, 16.12.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Ljekovita bilja i ulja su jedni od najstarijih lijekova.

Origano, limun, cimet, tamjan, paprena metvica i eukaliptus su dobro poznati i učinkoviti protiv prehlade i gripe.

Biljne esencije iz biljaka i sjemena prvi su lijekovi naših predaka. U modernom svijetu, često se ponovno okrećemo prirodnim lijekovima koji su ponekad učinkovitiji nego lijekovi i antibiotici. Kada je u pitanju prehlada i gripa, eterična ulja kao što su origano, cimet, tamjan, limun, eukaliptus i paprena metvica mogu pomoći.

Eterična ulja sadrže stotine molekula koje djeluju zajedno da ubiju viruse i bakterije. Virusi ne razvijaju otpornost na eterična ulja, jer svaka serija ulja je jedinstvena, ovisno o sezoni, temperaturi, vjetru, kiši, vremenu žetve i još mnogim drugim faktorima. Iz tog razloga, ulja mogu biti učinkovitija u borbi protiv prehlade i gripe.

Kada je u pitanju prehlada i gripa, koristite ulja rano i često! Lako je odbiti prehladu s malo eteričnog ulja cimeta ili origana ako počnete dovoljno rano, kada kašalj ili grlobolja započnu, ali prije nego što se razbolite u potpunosti.

Origano

Jedno od najpopularnijih eteričnih ulja za liječenje problema poput prehlade i gripe, ili bradavica. Origano se smatra vrućim uljem, te ga treba koristiti oprezno. Nemojte ga nanositi na lice i vrat bez da ga prvo razrijedite čistim maslinovim uljem ili drugim masnim uljem. Ako vam dospije na lice, razrijedite ga s maslacem ili uljem, nikako s vodom! Origano je najbolje nanositi na leđa, ramena i stopala.

Limun

Limun je odličan za jačanje imunološkog sustava iznutra. Dodajte kap ili dvije svakoj čaši vode tijekom dana, ili ga koristite u kapsulama. Limun se ne smije nanositi na kožu.

Cimet

Još jedno vruće ulje, cimet je odličan za jačanje imunološkog sustava, gušteraču i probavni sustav (u kineskoj medicini gušterača / slezena se odnose na imunološki sustav). Nanesite na noge ili ga udahnite.

Tamjan

Jedan od najmoćnijih ulja za jačanje imuniteta. Inače je skup, ali vrijedi svakog novčića. Tamjan je blagotvoran za kožu i može se primijeniti bilo gdje.

Pepermint i eukaliptus

Ova ulja su hladna i umirujuća, čiste dišni sustav i olakšavaju disanje. Mogu se primijeniti izravno na vrat, grlo, prsa i leđa, ili udahnuti.

Ista eterična ulja koja koristite za liječenje prehlade ili gripe mogu se koristiti za prevencija tih bolesti. Ako je vaše radno mjesto kontaminirano ili je netko od ukućana bolestan, tada je dobro vrijeme za početak korištenja eteričnih ulja. Možete ih primijeniti manje često, ali na isti način kako bi ih primijenili da ste bolesni.

Naravno, prije bilo kakve prevencije potrebno je popričati sa svojim liječnikom kako bi on procijenio postoje li neki zdravstveni problemi koji mogu biti prepreka korištenju eteričnih ulja.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije