Mitovi o gripi na koje možete zaboraviti

Mitovi o gripi na koje možete zaboraviti

Mitovi o gripi na koje možete zaboraviti
  • Objavljeno: Nedjelja, 09.12.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

S nekima od se susrećemo svakodnevno, a neke smo si i sami nesvjesno nametnuli - ovo su najčešći mitovi o gripi u koje morate prestati vjerovati!

Pa, krenimo redom:

Gripa je kao malo ozbiljnija prehlada

Gripa može biti različitog intenziteta, ali i najblaža gripa je gora i ozbiljnija od najteže prehlade. Simptomi gripe dolaze iznenada i ponekad mogu ugroziti život. Najčešći simptomi gripe su visoka temperatura, glavobolja i bolovi u mišićima, kašalj i upaljeno grlo. Za razliku od prehlade gripu ćete morati preležati, i to najmanje 2 do 3 dana.

Cjepivo protiv gripe uzrokuje nastanak gripe

Cjepivo protiv gripe sadrži neaktivan virus gripe, stoga vas ne može zaraziti gripom. Cjepivo je predviđeno kako bi tijelo stvorilo otpor na virus gripe. Mjesto na kojemu ste primili cjepivo može biti upaljeno i natečeno nekoliko dana. Neke osobe idućih nekoliko dana imaju povišenu tjelesnu temperaturu, ali takvi slučajevi su iznimno rijetki.

Gripa se liječi antibioticima

Gripa je uzrokovana virusima, a antibiotici se koriste u liječenju bakterijskih infekcija. Možda ćete dobiti antivirusne lijekove protiv gripe. Oni neće izliječiti gripu, već će smanjiti rizik zaraze osoba koje su u vašoj okolini i ubrzati ozdravljenje. Da bi bili učinkoviti, antivirusni lijekovi se moraju početi uzimati unutar jedan do dva dana od početka simptoma.

Bakterijska infekcija se također može javiti kao posljedica gripe. U tom slučaju ćete početi uzimati antibiotike.

Trudnice ne smiju primiti cjepivo protiv gripe

Bez obzira na stadij trudnoće, trebali biste primiti cjepivo protiv gripe. Gripa tijekom trudnoće može ugroziti zdravlje bebe. Cjepivo će zaštiti vaše dijete od gripe u idućih nekoliko mjeseci nakon rođenja.

Za cjepivo je nekad prekasno

Nikada nije prekasno za primanje cjepiva. Ako ste cijepljenje preskočili za vrijeme jeseni, nije kasno da ga primite za vrijeme zime. Najbolje bi bilo primiti cjepivo prije nego što sezona gripe započne, ali to ne znači da je kasno primiti ga usred sezone gripe.

Vitamin C sprječava nastanak gripe

Veliki broj ljudi misli da je svakodnevan unos vitamina C dovoljan da spriječe nastanak gripe, što je daleko od istine. Vitamin C može ojačati imunitet, ali neće stvoriti otpor tijela prema virusima gripe. Uzimanje vitamina C može ublažiti simptome gripe i ubrzati oporavak od gripe, ali ne može spriječiti nastanak gripe.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije