Hvala, sestro! - bez medicinskih sestara nema kvalitetne zdravstvene skrbi

Hvala, sestro! - bez medicinskih sestara nema kvalitetne zdravstvene skrbi

Hvala, sestro! - bez medicinskih sestara nema kvalitetne zdravstvene skrbi
  • Objavljeno: Četvrtak, 07.07.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Privatni album

Medicinske sestre utječu na ljudske živote samom prirodom svoje profesije, a u današnjem svijetu sa sve većim izazovima, važnije su nego ikad. One su oči i uši bolnice, uvijek prisutne, rade smjenski rad, daju lijekove pacijentima, uzimaju uzorke krvi, odgovaraju na pitanja pacijenata, pripremaju bolesnike za pretrage i njihova su pratnja u bolničkim danima. Bez medicinskih sestara nema kvalitetne zdravstvene skrbi.

O tome kako izgleda jedan radni dan medicinske sestre i razlozima zašto je odabrala ovaj poziv razgovarali smo s Danijelom Miše, mag. med. techn., pomoćnicom ravnatelja za sestrinstvo i glavnom sestrom Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”.

Danijela Miše (prva s desne strane) s kolegicama iz Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević

„Vrlo je teško predvidjeti dan i uopće reći da postoji tipičan radni dan medicinskih sestara. Mogu reći da postoje dani kada je mirnije na poslu, kada kako mi u žargonu kažemo obavljamo rutinski posao. Ujutro se odrađuje njega bolesnika, podjela terapija, priprema bolesnike za pretrage i pratnja na iste. Primitak novih bolesnika na odjel i u isto vrijeme se odvija edukacija i savjetovanje bolesnika ovisno o radnom mjestu. I to se sve nastavlja kroz 12 sati koliko traje smjena, ako nema izvanrednih događanja. No u svakom trenutku ta je situacija promjenjiva, najbolje rečeno nepredvidiva. Tako obično izgleda dan medicinske sestre u Klinici za infektivne bolesti“, opisuje nam radni dan sestra Danijela koja je zbog vlastitog iskustva s bolesnim članom obitelji već u djetinjstvu znala da želi pomagati ljudima koji su bolesni.

„Kasnije kad sam upisala Školu za medicinske sestre te kroz nastavu i kliničke vježbe vrlo brzo sam znala da je to posao koji želim raditi i do danas se nisam predomislila i dalje radim posao koji volim i to je jedini način da se posao medicinske sestre obavlja“, kaže sestra Danijela koja ove godine puni 25 godina radnog staža koji je u cijelosti odrađen u Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“. Za vrijeme bogatog radnog iskustva prošla je različita radna mjesta od intenzivne jedinice do poliklinike, a ujedno radi i kao mentor studentima sestrinstva te je aktivni član Hrvatske udruge medicinskih sestara i Hrvatske komore medicinskih sestara.

Danijela Miše (prva s lijeve strane) s kolegama iz Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević

Na pitanje da nam opiše najljepše i najteže trenutke na poslu odgovara nam: „Teško je izdvojiti pojedine trenutke, to su uglavnom situacije kada se netko teško bolestan oporavi i ode kući, a i vi ste bili dio tima koji je tome pridonio. Posebno bi htjela dodati pozitivno radno okruženje u kojem se osjećamo kao obitelj, a s obzirom na to da dosta vremena provodimo na poslu kolegice i kolege su nam kao članovi obitelji. Najteži dio posla je kad se situacija ne odvija kako bi htjela, a to je u našem poslu često i ono što je teško prihvatiti je upravo saznanje da na neke situacije ne možemo utjecati koliko god truda uložili, bilo da se radi o smrti ili teškoj obiteljskoj situaciji bolesnika ili nedostatku medicinskih sestara s kojim se trenutno suočavamo u poslu.“

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije