Odobren novi lijek koji bi mogao značiti prekretnicu u životu mnogih pacijenata!

Odobren novi lijek koji bi mogao značiti prekretnicu u životu mnogih pacijenata!

Odobren novi lijek koji bi mogao značiti prekretnicu u životu mnogih pacijenata!
  • Objavljeno: Petak, 15.03.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Američka Agencija za hranu i lijekove je tvrtki Madrigal Pharmaceuticals odobrila lijek Rezdiffra, koji služi za liječenje odraslih osoba s necirotičnim nealkoholnim steatohepatitisom s umjerenim do uznapredovalim ožiljcima na jetri. Djelatna tvar lijeka je resmetirom i je odobren za upotrebu uz odgovarajuću prehranu i tjelovježbu.

  • Simptomi bolesti jetre: Znate li prepoznati ozbiljne znakove upozorenja?

"Prije ovog lijeka, za pacijente s nealkoholnim hepatitisom koji imaju ožiljke na jetri nije postojao lijek koji bi mogao izravno utjecati na to oštećenje", rekao je Nikolay Nikolov, dr. med., vršitelj dužnosti ravnatelja Ureda za imunologiju i upalu u Centru za procjenu i istraživanje lijekova Američke Agencije za hranu i lijekove . "Današnje odobrenje Rezdiffre će, po prvi put, pružiti mogućnost liječenja za pacijente s ovim stanjem, uz dijetu i tjelovježbu."

Nealkoholni steatohepatitis je rezultat progresije nealkoholne masne bolesti jetre u kojem kronična upala jetre s vremenom može dovesti do ožiljaka na jetri i disfunkcije jetre. To je stanje često povezano s drugim zdravstvenim problemima, kao što su visoki krvni tlak i dijabetes tipa 2. Rezdiffra je također djelomični aktivator receptora hormona štitnjače. Aktivacija ovog receptora smanjuje nakupljanje masti u jetri.

Najčešće nuspojave Rezdiffre uključuju proljev i mučninu. Lijek također dolazi s određenim upozorenjima i mjerama opreza, kao što su toksičnost jetre izazvana lijekovima i nuspojave povezane sa žučnim mjehurom. Istovremena primjena Rezdiffre s drugim lijekovima, posebice statinima za snižavanje kolesterola, može dovesti do potencijalno značajnih interakcija lijekova.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije