Znate li što sve može oštetiti vašu jetru?

Znate li što sve može oštetiti vašu jetru?

Znate li što sve može oštetiti vašu jetru?
  • Objavljeno: Petak, 21.10.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Šećer

Šećer nije samo loš za zube, nego može oštetiti i jetru. Previše rafiniranog šećera i kukuruznog sirupa uzrokuje masne nakupine koje mogu dovesti do bolesti jetre. Neka istraživanja pokazuju da šećer može biti štetan za jetru kao alkohol, čak i ako niste pretili. To je još jedan razlog za ograničen unos hrane s dodanim šećerima, kao što su kolači i slatkiši.

Biljni dodaci

Čak i ako na naljepnici piše "prirodno", ne znači da je dobro. Na primjer, neki koriste biljku kava-kava za suzbijanje simptoma menopauze ili za opuštanje. No, istraživanja su pokazala da ova biljka može ozbiljno oštetiti jetru. Posavjetujte se s liječnikom prije uzimanja biljnih preparata.

Pripremite napitke koji ispiru masti iz tijela i potiču rad jetre!

Višak kilograma

Višak kilograma može dovesti do masne jetre. Ako imate povećanu tjelesnu masu ili bolujete od dijabetesa, veća je vjerojatnost za pojavu masne jetre. Dijetom i tjelovježbom možete zaustaviti bolest.

Previše vitamina A

Tijelu je potreban vitamin A koji možete dobiti iz voća i povrća. Ako uzimate i dodatke prehrani koji imaju visoke doze vitamina A, možete pretjerati i oštetiti jetru. Provjerite sa svojim liječnikom prije uzimanja vitamina.

Gazirana pića

Neka istraživanja pokazuju da gazirana pića izazivaju masnu jetru.

Paracetamol

Imate li glavobolje ili osjećate bolove u leđima, posežete za analgeticima koji sadrže paracetamol. Uzmete li previše paracetamola, možete oštetiti jetru. Držite se preporučene doze i izbjegnite probleme.

Provjerite najranije simptome oštećenja jetre i 3 napitka koji ju liječe!

Trans-masne kiseline

Trans-masne kiseline se koriste kod gotove hrane i pekarskih proizvoda. Osim što takva hrana deblja, također šteti jetri. Prije kupovine provjerite popis sastojaka. Čak i ako piše da proizvod ima 0 grama trans-masnih kiselina, još uvijek može sadržavati male količine.

Alkohol

Vjerojatno znate da je alkohol štetan. Ne morate biti ovisnik o alkoholu da biste naškodili jetri. Dopuštena količina alkohola je 2 dl vina, 3.5 dl piva ili 0,5 dl likera. Ako konzumirate alkohol, budite umjereni. Jedno piće dnevno za žene i dva za muškarce. I nemojte pretjerivati

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije