Znate li što sve može oštetiti vašu jetru?

Znate li što sve može oštetiti vašu jetru?

Znate li što sve može oštetiti vašu jetru?
  • Objavljeno: Utorak, 04.10.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123rf

Šećer

Šećer nije samo loš za zube, nego može oštetiti i jetru. Previše rafiniranog šećera i kukuruznog sirupa uzrokuje masne nakupine koje mogu dovesti do bolesti jetre. Neka istraživanja pokazuju da šećer može biti štetan za jetru kao alkohol, čak i ako niste pretili. To je još jedan razlog za ograničen unos hrane s dodanim šećerima, kao što su kolači i slatkiši.

Biljni dodaci

Čak i ako na naljepnici piše "prirodno", ne znači da je dobro. Na primjer, neki koriste biljku kava-kava za suzbijanje simptoma menopauze ili za opuštanje. No, istraživanja su pokazala da ova biljka može ozbiljno oštetiti jetru. Posavjetujte se s liječnikom prije uzimanja biljnih preparata.

Višak kilograma

Višak kilograma može dovesti do masne jetre. Ako imate povećanu tjelesnu masu ili bolujete od dijabetesa, veća je vjerojatnost za pojavu masne jetre. Dijetom i tjelovježbom možete zaustaviti bolest.

Previše vitamina A

Tijelu je potreban vitamin A koji možete dobiti iz voća i povrća. Ako uzimate i dodatke prehrani koji imaju visoke doze vitamina A, možete pretjerati i oštetiti jetru. Provjerite sa svojim liječnikom prije uzimanja vitamina.

Gazirana pića

Neka istraživanja pokazuju da gazirana pića izazivaju masnu jetru.

Paracetamol

Imate li glavobolje ili osjećate bolove u leđima, posežete za analgeticima koji sadrže paracetamol. Uzmete li previše paracetamola, možete oštetiti jetru. Držite se preporučene doze i izbjegnite probleme.

Trans-masne kiseline

Trans-masne kiseline se koriste kod gotove hrane i pekarskih proizvoda. Osim što takva hrana deblja, također šteti jetri. Prije kupovine provjerite popis sastojaka. Čak i ako piše da proizvod ima 0 grama trans-masnih kiselina, još uvijek može sadržavati male količine.

Alkohol

Vjerojatno znate da je alkohol štetan. Ne morate biti ovisnik o alkoholu da biste naškodili jetri. Dopuštena količina alkohola je 2 dl vina, 3.5 dl piva ili 0,5 dl likera. Ako konzumirate alkohol, budite umjereni. Jedno piće dnevno za žene i dva za muškarce. I nemojte pretjerivati!

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije