Što su opekline od sunca?

Što su opekline od sunca?

Što su opekline od sunca?
  • Objavljeno: Petak, 18.06.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Opekline od sunca su jasan znak da su ultraljubičaste zrake iz sunca ili solarija oštetila genetski materijal u vašim kožnim stanicama - njihov DNA.

Oštećeni DNA može pokrenuti stanice da krenu rasti bez kontrole. To može dovesti do raka kože. Dobivanje bolne opekline od sunca samo jedanput svake dvije godine može utrostručiti rizik od melanoma, najozbiljnije vrste raka kože.

Vaše tijelo pokušava popraviti ovu štetu i to je razlog bolnih simptoma opekline.

Zašto se opekline od sunca ljušte?

Ponekad sunce toliko ošteti stanice kože da se one moraju uništiti. Guljenje opekline je način kako se vaše tijelo rješava tih oštećenih stanica. Ovo je nužno jer postoji rizik da će oštećene stanice postati kancerogene.

Iako se koža ljušti i novi se sloj kože formira, neka šteta još će možda ostati. To povećava rizik od raka kože. Zbog toga je važno izbjegnuti opekline.

Jesu li opekline od sunca iste kao i one od diranja nečeg vrućeg?

Ne, uzrok opeklina od sunca je ultraljubičasta radijacija iz sunca, koja nije topla. Toplina iz sunca dolazi iz infracrvenih zraka, koje ne izazivaju opekline. To je razlog zašto ljudi mogu izgorjeti i kada su dani hladni.

Kada dodirnete vrući objekt, vaša koža postaje crvena, nateknuta i bolna. Ali DNA unutar vaše kože nije oštećen. I opekline od sunca i topline će proći, ali samo opekline od sunca mogu izazvati trajna oštećenja DNA u kožnim stanicama.

Zašto su opekline crvene, vruće i bolne?

Kada UV zračenje ošteti DNA, vaše tijelo pokušava popraviti štetu. Krve žile na tom području su nateknute i tako dopuštaju krvi da jurne u njih. Zbog toga su opekline crvene.

Krv unutar vašeg tijela je vruća, što je razlog zašto se čini kao da opekline griju, zapravo opekline nisu ništa puno toplije od temperature ostatka tijela.

Raširene krve žile omogućavaju stanicama imunološkog sustava da putuju do mjesta oštećenja. One ispuštaju kemikalije koje izazivaju upale - zbog toga su opekline od sunca nateknute i bolne.

Kako sunce oštećuje DNA?

Postoje dvije glavne vrste UV zraka koje oštećuju našu kožu

  • UVB je zaslužan za većinu opeklina od sunca i može izazvati rak kože
  • UVA ulazi dublje u kožu, uzrokuje starenje kože, ali puno manje sudjeluje u opeklinama.

Najnovija istraživanja govore da i UVA i UVB uništavaju DNA u kožnim stanicama. Treća vrsta UV zraka, UVC je najopasnija od svih, ali ona ne dolazi do zemljine površine zbog ozonskog omotača.

Jesu li oštećenja DNA od sunca trajna?

Vaše tijelo može popraviti većinu oštećenja. Ali ono nije savršeno, neka oštećenja ostaju.

Nemojte dopustiti da izgorite. Kada je veliki rizik od toga da ćete izgorjeti budite u hladu, obucite majicu i nanesite kremu sa zaštitnim faktorom 15 ili više.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije