Dobro razmislite prije odlaska u solarij!

Dobro razmislite prije odlaska u solarij!

Dobro razmislite prije odlaska u solarij!
  • Objavljeno: Četvrtak, 07.04.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Unatoč nekim tvrdnjama da solariji mogu pružiti "sigurnu preplanulost", ultraljubičast zrake (UV zrake) i dalje čine štetu na vašoj koži baš poput sunca. Pretjerane izloženosti prirodnim ili umjetnim UV zrakama može uzrokovati oštećenja očiju, prerano starenje kože, osipe i upale, i može povećati šanse za razvoj raka kože.

UVA zrake nisu sigurnije nego UVB zrake onoliko koliko to solariji tvrde. UVA i UVB zrake oštećuju kožu, ali na različite načine. UVB zrake utječu na površinu kože, dok UVA zrake prodiru u dublje slojeve.

Redovita, dugotrajna izloženost UV zrakama, onima od sunca ili od umjetnih izvora povećava rizik od razvoja raka kože. Dvije su vrste raka kože, karcinom bazalnih stanica i karcinom pločastih stanica, a mogu se liječiti ako se otkriju dovoljno rano, dok melanom, drugi tip raka kože, može biti koban.

Zbog previše izlaganja UV zrakama može doći i do oštećenja mrežnice i zato se zahtijeva nošenje naočala u solarijima. To je zato što su istraživanja dokazala da pretjerano izlaganje UV zrakama može sagorjeti rožnicu, a ovo oštećenje zapravo može promijeniti strukturu leće i formirati kataraktu. Neliječena katarakta može dovesti do sljepoće. Jednostavno zatvaranje očiju, nošenje običnih sunčanih naočala, ili pokrivanje očiju ručnikom, neće ispravno zaštititi rožnicu od UV zračenja.

Redovita izloženost UV zrakama u kabinama solarija može povećati oštećenje kože od običnog izlaganja suncu. To je zato što ultraljubičasto svjetlo stanjuje kožu, čineći je manje sposobnom za oporavak i ona je samim tim i osjetljivija.

Izloženost UV zrakama bez potrebne ili nedovoljne zaštite također rezultira preranim starenjem kože. To znači bore i tamne mrlje! Koža koja je pretrpjela UV oštećenja u mladosti često postaje suha, naborana i osjetljivija.

Solarij ne isušuju akne, u stvari, može napraviti i veću štetu s vremenom. Što se tiče ožiljaka, izloženost UV svjetlu može napraviti nove rane, ožiljcima dati tamniju boju i može učiniti stare ožiljke vidljivijima.

Dok je celulit na tamnijoj koži manje vidljiv, UV zrake mogu zapravo pogoršati problem s vremenom. Čineći kožu tanjom i manje elastičnom može dovesti do stvaranja strija.

Bilo da preplanulost stječete na suncu ili u solariju, istraživanja su pokazala da ta kombinacija s određenim lijekovima, kontracepcijskim pilulama, kozmetikom, sapunima i UV zrakama može zapravo ubrzati opekline na koži ili proizvesti bolne nepovoljne reakcije na koži.
 
Sve kreme za sunčanje pružaju određenu razinu zaštite od UVB zraka, ali ne štite od UVA zraka. Neki se proizvodi oglašavaju kao UVA zaštita, ali nema sustava koji ocjenjuje UVA zaštitu, a time ni na koji način ne možete biti sigurni da ste zaštićeni. Čak i sa visokim zaštitnim faktorom, ne postoji način da znamo točno koliku zaštitu proizvod pruža.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije