Vitamini i minerali koji su vam potrebni zimi

Vitamini i minerali koji su vam potrebni zimi

Vitamini i minerali koji su vam potrebni zimi
  • Objavljeno: Utorak, 25.01.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Bez obzira na to jeste li zimski tip i volite hladnoću, ili ipak više volite toplija godišnja doba, jedno je sigurno – zimsko vrijeme nepovoljno utječe na naš imunitet zbog čega smo podložniji bolestima. Iako se bolesti (kao što je prehlada) mogu pojaviti u bilo koje doba godine, najčešće se javljaju zimi. Osim problema s imunitetom, niske temperature, hladan vjetar, centralno grijanje te tuširanje i pranje kose vrućom vodom isušuju našu kožu, uzrokuju da kosa izgleda beživotno, a nokti postaju oslabljeni i često pucaju.

Zbog svega toga tijekom zime je našem organizmu potrebna dodatna pomoć iznutra. Otkrivamo vam koji specifični vitamini i minerali mogu biti vaš zimski saveznik i pomoći vam da u ovom razdoblju ostanete zdravi.

Vitamin C

Gripa i prehlada, odnosno respiratorne bolesti, najčešći su problemi s kojima se susrećemo tijekom zime. Tada je potrebno ojačati imunološki sustav kako bi što uspješnije obranio naš organizam od virusa. Upravo je vitamin C jedan od najvažnijih vitamina koje ne smijemo zaboraviti tijekom zime jer pruža podršku imunološkom sustavu, što znači da može pomoći u prevenciji gripe i prehlade. Osim toga, vitamin C također pomaže i održavanju kostiju, detoksikaciji tijela, njeguje kožu iznutra i pospješuje zacjeljivanje rana.

Vitamin D

Dovoljna količina vitamina D u organizmu je ključna za dugoročno zdravlje. Tijekom zime je pogotovo važno održavati optimalnu količinu vitamina D jer tada imamo veći rizik za obolijevanje. Iako vitamin D dobivamo od sunca, tijekom zimskih mjeseci to predstavlja popriličan izazov s obzirom na iznimno mali broj sunčanih dana. Vitamin D potiče pravilan razvoj stanica i regulira rad imunološkog sustava, a uz to pomaže apsorbirati i metabolizirati esencijalne minerale, zbog čega je ključan za prevenciju bolesti.

Cink

Cink ima brojne važne uloge u tijelu, a jedna od njih je jačanje imunološkog sustava čime štiti organizam od bolesti. Također, cink djeluje kao antioksidans, bori se protiv oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima, pomaže u zacjeljivanju tkiva, uravnotežuje hormone te potiče pravilan rad probave. S obzirom na to da je cink esencijalni mineral, znači da ga tijelo ne može samostalno proizvesti, već ga je potrebno unositi kroz hranu ili dodatke prehrani.

Selen

Selen je poznat kao antioksidativni mineral koji je zaslužan za zdravu kožu, jaku kosu i čvrste nokte. S obzirom na to da niske temperature vani i centralno grijanje unutra nepovoljno utječu na kosu, kožu i nokte, selen je neophodan sastojak zimi. Osim navedenog, pruža i niz drugih prednosti organizmu, primjerice doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava i štiti stanice od oksidativnog stresa.

Omega-3 masne kiseline

Iako ne spadaju u vitamine i minerale, omega-3 masne kiseline su iznimno važan nutrijent i pogotovo su korisne zimi. Njihova uloga je održavanje zdravlja svih stanica u tijelu čime smanjuju rizik od nastanka upala i bolesti. Manjak omega-3 masnih kiselina u organizmu može uzrokovati umor, probleme s pamćenjem, suhoću kože, promjene raspoloženja, depresiju i lošu cirkulaciju, odnosno simptome koji se općenito pogoršavaju tijekom hladnih zimskih mjeseci.

Zima ne treba biti grozno doba godine jer ste često prehlađeni, imate narušen imunitet, a vaša kosa, koža i nokti ne izgledaju zdravo. Uz pravilnu i raznovrsnu prehranu, fizičku aktivnost i malu pomoć organizmu u obliku dodataka prehrani, zima može postati vaše omiljeno godišnje doba.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije