Neuobičajeni simptomi dijabetesa na koje morate pripaziti

Neuobičajeni simptomi dijabetesa na koje morate pripaziti

Neuobičajeni simptomi dijabetesa na koje morate pripaziti
  • Objavljeno: Petak, 06.01.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Ovisno o tome koji tip dijabetesa imate, može proći od nekoliko tjedana pa sve do nekoliko godina prije nego se pojave simptomi - kod dijabetesa tipa 1 oni se obično javljaju naglo, a to nije slučaj s dijabetesom tipa 2. Tipičnim simptomima smatraju se oni poput pojačane žeđi i mokrenja, ali postoje i manje očiti, neuobičajeni simptomi kao što su bolesti desni ili promjene vezane za sluh. Svakako obratite pažnju i na njih jer mogu pomoći da se dijagnoza postavi ranije i počne kontrolirati dijabetes na vrijeme kako bi se smanjio rizik od komplikacija.

Parodontoza

Parodontoza je ozbiljan oblik bolesti desni kod koje se desni odvajaju od zuba, što može uzrokovati njihovo klimanje ili čak ispadanje.Parodontoza je dva do tri puta češća kod osoba s dijabetesom nego kod onih bez dijabetesa. Bolest desni ne samo da je češća, već je vjerojatno da će brže napredovati i biti teža među osobama s dijabetesom.

Promjene na koži

Određena stanja kože mogu biti prvi znak da imate dijabetes. Jedan primjer je crna akantoza. Ovo je tamna, “baršunasta”, često zadebljala mrlja na koži koja se obično razvija na mjestima nabora kože, kao što je stražnji dio vrata, područje gdje se ruka spaja s ramenom i na preponama. Mrlje se također mogu pojaviti na rukama, stopalima, laktovima i koljenima.

Druge promjene na koži mogu podrazumijevati zadebljanja zbog kojih koža djeluje ukočeno i kruto, a javljaju se na nadlanici, čelu, stopalima ili prstima; zatim pojavu poput čvrstih kvržica s crvenim vrhom koje mogu svrbjeti, a javljaju se na stopalima, rukama, stražnjici i nadlanicama. Obje ove pojave povezuju se uz dijabetes tipa 1.

Moguća je i pojava mjehurića koji izgledaju kao kod opeklina, ali ne uzrokuju bol. Mjehurići se mogu razviti na prstima ruku, šaka, nožnih prstiju, stopala, a ponekad i na podlakticama. U rjeđim slučajevima javljaju se i velike, duboke rane koje su bolne i svrbe, a u početku izgledaju kao crvene kvržice s ljubičastim rubom.

Česte infekcije

Osobe s dijabetesom imaju povećan rizik od razvoja infekcija. To može uključivati ​​bakterijske infekcije poput onih folikula dlake, oko noktiju ili na očnim kapcima. Gljivične infekcije također mogu biti češće. Obično su uzrokovane kandidom, a najčešće su povezane uz vaginalno područje ili stopala (pojava atletskog stopala).
Kod oboljelih od dijabetesa posebno su česte i infekcije urinarnog trakta. Česte infekcije se javljaju kao posljedica kombinacije visoke razine šećera u krvi, koja stvara dobro okruženje za rast bakterija, i oslabljenog imuniteta.

Promjene vezane uz vid

Određene promjene vida mogu upućivati na to da je šećer u krvi povišen. Visok šećeri može oštetiti male žile u oku i uzrokovati promjene koje utječu na jasnoću vida. Vid može postati zamagljen te se javljaju problemi s čitanjem ili gledanjem predmeta na većoj udaljenosti. S vremenom se stanje može pogoršati i manifestirati kao pojava tamnih, plutajućih mrlja ili pruga.

Promjene vezane uz sluh

Osobe s dijabetesom također su izložene povećanom riziku od gubitka sluha, odnosno dijabetes udvostručuje rizik. To je zbog oštećenja živaca u ušima koje može uzrokovati visoka ili niska razina šećera u krvi. Dugotrajno visoka razina šećera u krvi može oštetiti male krvne žile i živce u unutarnjem uhu. Dugotrajno nizak šećer u krvi može imati negativne posljedice na prijenos živčanih signala koji se šalju iz unutarnjeg uha u mozak.

Mokrenje u krevet kod djece

Djeca koja su već naučena na kahlicu i spavaju cijelu noć bez nezgoda, mogu odjednom početi mokriti krevet nekoliko puta tjedno. Ova pojava je poznata kao noćno mokrenje i može biti simptom stanja poput dijabetesa tipa 1. Noćno mokrenje zapravo je tipičan simptom dijabetesa tipa 1 kod djece, ali ga roditelji možda neće automatski povezati s potencijalnom dijagnozom. Pojačano mokrenje obično prati pojačana žeđ i glad te gubitak težine.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije