Čaj - više od ukusnog napitka

Čaj - više od ukusnog napitka

Čaj - više od ukusnog napitka
  • Objavljeno: Srijeda, 02.04.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Dosadili su vam lijekovi? Možda je vrijeme da učestale zdravstvene tegobe počnete liječiti čajevima jer postoje kulture u svijetu koje to rade već tisućljećima.

Redovito konzumiranje posebne vrste čaja (najmanje 3 šalice dnevno) može ublažiti neke zdravstvene tegobe, kao što su probavne smetnje, visoki kolesterol ili akne. Čajevi se također ispijaju i u preventivne svrhe kako biste imali kontrolu nad slobodnim radikalima u tijelu, smanjili rizik od nastanka kronične upale, bolesti srca i raznih vrsta raka.

Bijeli čaj za visoki krvni tlak

Posljednja istraživanja su pokazala da bijeli čaj razrjeđuje krv i na taj način smanjuje pritisak i opterećenje srca. Sve to rezultira nižim krvnim tlakom. Bijeli čaj održava arterije u dobrom stanju i na taj način smanjuje rizik od nastanka moždanog i srčanog udara.

Čaj od komorača za probavne smetnje

Čaj od komorača je jedan od najboljih prirodnih lijekova za probavne smetnje. On će povećati proizvodnju želučanih sokova i ubrzati rad probavnog sustava. Također će regulirati kontrakcije crijeva i ublažiti grčeve i plinove.

Crveni čaj za visoki kolesterol

Crveni čaj ili rooibos čaj može smanjiti razinu kolesterola. Samo 3 šalice dnevno će vam pomoći da smanjite razinu LDL kolesterola i triglicerida. Također se pokazalo da je učinkovit u podizanju razine dobrog (HDL) kolesterola.

Čaj od limunske trave za probavne smetnje

U Brazilu se čaj od limunske trave već stoljećima koristi kao prirodan lijek za želučane smetnje. Smanjit će razinu želučane kiseline, ublažiti žgaravicu i umiriti želudac. Također je dobar za zatvor i plinove.

Crni čaj za zdravije srce

Crni čaj je odličan za smanjenje rizika od nastanka srčanih bolesti. Jako je dobar izvor antioksidanata, a istraživanja su pokazala da postoji direktna povezanost između učestalog ispijanja crnog čaja i smanjenja rizika od nastanka kardiovaskularnih bolesti.

Zeleni čaj za akne

Zeleni čaj ima brojne prednosti za zdravlje, a također je odličan za ublažavanje akni i prištića. Istraživanja su pokazala da je koža sklona aknama i prištićima jako osjetljiva na hormon androgen koji potiče proizvodnju sebuma. Zeleni čaj regulira proizvodnju androgena i sebuma, zbog čega je odličan prirodni lijek za problematičnu kožu. Njega možete ispijati ili stavljati obloge na kožu.

Čaj od kamilice za nesanicu

Čaj od kamilice je poznat po svojim umirujućim svojstvima. Ako patite od nesanice i imate problema sa spavanjem, popijte 3 do 4 šalice čaja od kamilice dnevno. Nemojte piti puno čaja u večernjim satima jer ćete morati češće ići mokriti.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije