Što trebate znati zelenom čaju i mršavljenju?

Što trebate znati zelenom čaju i mršavljenju?

Što trebate znati zelenom čaju i mršavljenju?
  • Objavljeno: Četvrtak, 05.03.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Zeleni čaj je jedan od najzdravijih napitaka, prepun je antioksidanata i nizom drugih spojeva koji doprinose vašem zdravlju. Brojna istraživanja su pokazala da zeleni čaj može pomoći u sagorijevanju masti i mršavljenju.

Zeleni čaj i spojevi koji potiču mršavljenje

Zeleni čaj je puno više od vruće vode s okusom. Bioaktivni spojevi u listovima biljke se oslobađaju u vrućoj vodi. Kada pijete zeleni čaj visoke kvalitete, u svoje tijelo unosite velik broj spojeva s pozitivnim djelovanjem. Jedan od njih je kofein, a zeleni čaj ga sadrži u prihvatljivijoj količini, u odnosu na kavu, a daje sličan učinak. Kofein je poznat po svom stimulativnom djelovanju. Za njega je pokazano da potiče sagorijevanje masti i povećava fizičku kondiciju. No, spojevi koji najviše doprinose mršavljenju su katehini, vrsta antioksidanata koja ubrzava rad metabolizma.

Zeleni čaj i stanice masti

Kako bi tijelo sagorjelo masti, prvo ih treba razbiti u manje čestice i premjestiti ih u krvotok. Aktivni spojevi iz zelenog čaja doprinose tom procesu jer potiču oslobađanje hormona koji sagorijevaju masti. Antioksidanti iz zelenog čaja potiču oslobađanje enzima koji razbijaju masti na sitnije čestice. Zeleni čaj će potaknuti signalizaciju tijela prema mozgu i na taj način će mozak puno bolje shvaćati kada treba razgrađivati masti, a kada ih treba pohranjivati. Konačni rezultat je čudesan - tijelo počinje koristiti masti kao izvor energije, vi se osjećate manje umorno, a ujedno smanjujete postotak masnog tkiva.

Zeleni čaj i sagorijevanje masti

Ako malo bolje pogledate bilo koji prehrambeni proizvod za mršavljenje, velika je vjerojatnost da ćete u svakome pronaći barem jedan sastojak koji pronalazimo u zelenom čaju. Zeleni čaj može pospješiti sagorijevanje masti, naročito tijekom vježbanja. U jednom istraživanju se pokazalo da osobe, koje svakodnevno piju zeleni čaj, sagorijevaju čak 17% više masti tijekom vježbanja. Nekoliko istraživanja je dalo slične rezultate, stoga su znanstvenici bez sumnje sigurni u to da zeleni čaj može pomoći u postizanju zdrave tjelesne težine.

Zeleni čaj i rad metabolizma

Ljudsko tijelo neprestano troši kalorije. Tijekom mirovanja stanice i dalje obavljaju svoju funkciju, za što im je potrebna energija. Nekoliko istraživanja je pokazalo da zeleni čaj potiče sagorijevanje kalorija, čak i u stanju mirovanja. U većini istraživanja se pokazalo da zeleni čaj može potaknuti sagorijevanje kalorija u stanju mirovanja za 3 do 4%, iako su neka istraživanja otkrila i da taj postotak može biti dvostruko veći, ovisno o ostalim životnim navikama. Za osobu koja dnevno troši oko 2000 kalorija, to znači 60 do 80 potrošenih kalorija više dnevno. To je učinak sličan onome kojeg ćete dobiti ako počnete jesti hranu bogatu proteinima.

Zeleni čaj i unos kalorija

Jedan od načina kako zeleni čaj potiče mršavljenje je regulacija apetita. To će smanjiti ukupan dnevni unos kalorija. Nekoliko istraživanja se bavilo ovom tematikom, ali nisu došli do konkretnih zaključaka. Istraživanja provedena na laboratorijskim miševima su pokazala da zeleni čaj smanjuje apetit, ali je potrebno ta ista istraživanja provesti na ljudima.

Zeleni čaj i abdominalna mast

Kada je u pitanju masno tkivo, abdominalno masno tkivo je najopasnije jer obično označava visok postotak visceralnog masnog tkiva. Visceralno masno tkivo je tkivo koje okružuje vaše unutarnje organe i povećava rizik od niza zdravstvenih stanja. Nekoliko istraživanja je pokazalo da zeleni čaj može pomoći u smanjenju abdominalnog masnog tkiva, što je najznačajnije za cjelokupno zdravlje organizma. Na taj način zeleni čaj direktno sudjeluje u prevenciji srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2, najčešćih medicinskih stanja suvremenog doba.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije