5 ideja za obiteljski ručak koji će koštati samo 5 €
Planiranje obroka nikada nije bilo teže - vjerojatno ćete se složiti ako iz dana u dan tražite ideje za ručak koji će u isto vrijeme biti ukusan, hranjiv i financijski pristupačan. Taj zadatak postaje još složeniji ako se pitate što kuhati za ručak ne samo za sebe, nego za cijelu obitelj. Srećom, uz planiranje i dobru organizaciju zadatak nije nemoguć, a u njegovom rješavanju može pomoći nova mobilna aplikacija 360 Promo.
Aplikacija 360 Promo olakšava kupovinu i uštedu jer na jednom mjestu donosi pregled aktualnih ponuda i promotivnih kataloga poznatih trgovačkih lanaca i maloprodajnih dućana. Osim toga, aplikacija omogućuje jednostavno sastavljanje vlastitog popisa za kupovinu, "spremanje" ponuda koje su vam zanimljive, povezivanje kartica i aplikacija online shopova, te donosi informacije o radnom vremenu poslovnica, što može dodatno olakšati planiranje kupovine.
Upravo pomoću aplikacije 360 Promo, sastavili smo popis pet ideja za obiteljski ručak za 5 €, a sve količine sastojaka su dovoljne za četveročlanu obitelj od dvoje odraslih i dvoje djece. Prije nego smo krenuli, detaljno smo istražili aktualne pogodnosti i promotivne kataloge i pronašli sve potrebno, osim osnovnih sastojaka (začini, ulje...) koje svi imamo u kuhinji. Isto možete učiniti i vi prije svoje iduće kupovine.
Palenta s kiselim vrhnjem i pancetom
Iako je neki još uvijek, sasvim neopravdano, smatraju sirotinjskom namirnicom, palenta može biti zanimljiva baza za različita jela i unijeti raznovrsnost u vaš tjedni menu, posebno ako često pripremate iste priloge - krumpir, tjesteninu ili rižu. Ukusna je i hranjiva, a u kombinaciji s vrhnjem neodoljivo kremasta te je odlična protuteža hrskavoj panceti.
Sastojci:
250 g krupno mljevene palente
100 g kiselog vrhnja
100 g pancete
sol i svježe mljeveni crni papar
Priprema:
Na malo ulja prepržite pancetu i ostavite je sa strane. Zatim zakuhajte pet šalica vode u velikom loncu te uz stalno miješanje postupno dodajte palentu. Smanjite temperaturu i kuhajte na srednje jakoj vatri 15-ak minuta, povremeno miješajući dok se ne zgusne. Maknite s vatre i umiješajte kiselo vrhnje i preprženu pancetu. Na kraju, začinite solju i paprom po ukusu.
Varivo od mahuna s puretinom
Meso je jedna od najskupljih namirnica, toga smo svi svjesni. No, ako redovno pratite promotivne ponude, lakše ćete pronaći nešto što se uklapa u vaš kućni budžet. Puretinu slobodno zamijenite nekom drugom vrstom mesa, a čak i mahune možete zamijeniti nekom drugom vrstom povrća - važno je da imate ideju i jednostavne upute za pripremu.
Sastojci:
500 g purećeg mesa (npr. strojno otkoštenog)
500 g svježih ili smrznutih mahuna
3 veća krumpira
1 luk
2 režnja češnjaka
1 mrkva
1 žlica ulja
1 žličica crvene paprike
sol i papar po ukusu
voda
Priprema:
Na zagrijanom ulju u loncu dinstajte sitno nasjeckani luk i češnjak dok ne omekšaju, zatim dodajte pureće meso narezano na kockice i kratko ga popržite dok ne porumeni. Umiješajte crvenu papriku pa dodajte narezanu mrkvu, krumpir i mahune. Sve lagano promiješajte. Prelijte sastojke vodom tako da ih prekrije. Posolite i popaprite po ukusu. Poklopite i kuhajte na srednje jakoj vatri dok povrće i meso ne omekšaju, otprilike 30-40 minuta. Po potrebi dodatno začinite i poslužite toplo.
Gulaš od svinjetine s krumpirom
Postoji li bolje jelo od gulaša za hladne dane koji su pred nama? Iako ga volimo i s junetinom i govedinom, sasvim smo zadovoljni i time kako nam je ispao ovaj gulaš od svinjetine, kao pristupačnija varijanta. Za pripremu će vam trebati svega 45 minuta, a uvijek možete pripremiti veću količinu kako biste imali i ručak za sutra, samo se u tom slučaju odlučite za verziju bez krumpira.
Sastojci:
400 g svinjskog buta, narezanog na kocke
2 velike glavice luka
1 žlica slatke mljevene paprike
1 l vode
1 žlica dvostrukog koncentrata od rajčice
500 g krumpira, narezanog na veće kocke
2 mrkve, narezane na kolutiće
sol i papar
Priprema:
Luk nasjeckan na sitne kockice dinstajte na laganoj vatri na malo ulja oko 5 minuta. Zatim dodajte mrkvu i pirjajte dok ne omekša. Mrkvi i luku dodajte meso narezano na kocke i pojačajte vatru kako bi se meso zapeklo. Sada dodajte mljevenu papriku i sve zajedno pirjajte 3 do 5 minuta. Prelijte vodom, dodajte rajčicu u tubi, posolite i ostavite da se krčka na laganoj vatri oko 30 minuta. Dodajte krumpir narezan na veće kocke i kuhajte dodatnih 25 do 30 minuta.
File pilećeg zabatka s batatom iz pećnice
Piletina i krumpir je jedna od najuobičajenijih gastro kombinacija našeg podneblja, koju vole i veliki i mali. Kako biste unijeli malo raznovrsnosti u svoju prehranu, bijeli ili crveni krumpir koji inače koristite ponekad zamijenite slatkim krumpirom, batatom, posebno onda kada ga možete kupiti po sniženoj cijeni.
Sastojci:
500 g pilećeg zabatka
500 g batata
2 žlice maslinovog ulja
2 režnja češnjaka
1 žličica sušenog timijana ili mješavine začina po želji
1 žličica dimljene slatke paprike u prahu
sol i papar po ukusu
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 °C i pripremite pleh obložen papirom za pečenje. Batat ogulite i narežite na kockice ili tanke ploške, prebacite ga u zdjelu, prelijte s 1 žlicom maslinovog ulja, posolite, popaprite i dodajte polovicu timijana. Sve dobro promiješajte. Pileće zabatke začinite s obje strane solju, paprom, paprikom u prahu, preostalim timijanom i nasjeckanim češnjakom. Prelijte s 1 žlicom maslinovog ulja i sve zajedno dobro utrljajte u meso. Na pleh ravnomjerno rasporedite batat i pileće filete. Pecite u pećnici 25-30 minuta, povremeno miješajući batat. Gotovo je kada batat omekša, a piletina dobije zlatno-smeđu boju. Po završetku pečenja, ostavite da odmori nekoliko minuta, pa poslužite toplo.
Rižoto sa šampinjonima
Rižoto sa šampinjonima je jedna od onih klasičnih ideja za ručak koja se sviđa svima - ukusan, kremast, bogate teksture i, što je ponekad najvažnije, jednostavan za pripremu. Predstavlja odličnu ravnotežu uvijek dostupnih sastojaka i bogate arome, a podjednako ga vole i istinski gurmani, kao i oni još neiskusni u kuhinji.
Sastojci:
3 vrećice parboiled riže (375 g ukupno)
500 g šampinjona
1 luk
2 režnja češnjaka
3 žlice ulja
1 litra vode
sol i papar po ukusu
Priprema:
U tavi zagrijte ulje pa dodajte sitno nasjeckani luk i češnjak. Dinstajte dok luk ne omekša. Za to vrijeme očistite i narežite šampinjone, zatim ih dodajte u tavu s lukom. Pirjajte dok ne ispare tekućinu i ne dobiju zlatno-smeđu boju. U međuvremenu zakuhajte vodu. U tavu dodajte rižu iz vrećica i promiješajte je s gljivama, kratko pržeći dok ne upije okuse. Postupno dolijevajte vrući temeljac ili vodu, šalicu po šalicu, dok riža upija tekućinu. Kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje oko 15-20 minuta, dok riža ne bude mekana, a rižoto kremast. Začinite solju i paprom po ukusu. Po želji umiješajte ribani parmezan i pospite peršinom prije posluživanja.
Vezani sadržaj:
- Probajte nešto novo: 10 ukusnih jela s mljevenim mesom
- Što kuhati sutra? Imamo 7 ideja za cijeli tjedan - ručak gotov u 30 minuta
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Zapečeni tost sa šunkom, jajetom i sirom
20 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Rotkohl ili pirjani "njemački"...
1:30h12345