Varivo od kelja, krumpira i mljevenog mesa gotovo u samo 40 minuta!

Varivo od kelja, krumpira i mljevenog mesa gotovo u samo 40 minuta!

Varivo od kelja, krumpira i mljevenog mesa gotovo u samo 40 minuta!
  • Objavljeno: Srijeda, 24.01.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Internet pamti kelj kao namirnicu koja je prije nekoliko godina bila jedan od vodećih gastro trendova, barem u sferama koje se dotiču s Instagramom, no za većinu nas odraslih na ovim prostorima varivo od kelja je dobro poznat obrok još od djetinjstva. Nekima je ostavio i gorak okus u ustima, doslovno, ako su odrastali u obiteljima u kojima su ga mame ili bake predugo kuhale, sve dok ne bi poprimio vrlo tamnu boju i neprimamljiv okus. Danas znamo bolje - kuhamo ga kraće i kombiniramo s namirnicama koje će se dobro sljubiti s njime i neutralizirati njegov intenzivan okus. Jedan od takvih primjera je ova verzija variva od kelja, krumpira i mljevenog mesa.

Zašto je kelj zdrav?

Okusom definitivno ne odgovara svakome, no ako se uzmu u obzir njegove zdravstvene dobrobiti, jasno je da bi kelj trebao konzumirati svatko. Barem ponekad.

Kelj sadrži vlakna, antioksidanse, kalcij, vitamine C i K, željezo i širok raspon drugih nutrijenata koji mogu pomoći u prevenciji raznih zdravstvenih problema, primjerice dijabetesa, srčanih bolesti ili razvoja raka. Osim toga, smatra se da je kelj - zahvaljujući mikronutrijentima koje sadrži - dobar za probavu, zdravlje kostiju, kože, kose i očiju.

Recept za varivo od kelja, krumpira i mljevenog mesa

Sastojci:

  • 250 g mljevenog mesa (po izboru)
  • 1 glavica kelja, sitno narezana
  • 3-4 krumpira, oguljena i narezana na kockice
  • 1 luk, sitno sjeckan
  • 2 češnja češnjaka, sitno sjeckana
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • 1 lovorov list
  • sol i papar po ukusu
  • 4 šalice povrtnog temeljca ili vode

Priprema:

  1. Zagrijte maslinovo ulje u velikom loncu na srednje jakoj vatri.

  2. Dodajte sitno sjeckani luk i pržite ga dok ne postane staklast.

  3. Dodajte sitno sjeckani češnjak i pržite ga još 1 minutu.

  4. Dodajte mljeveno meso i pržite ga dok ne postane smeđe boje, povremeno ga miješajući kako biste razbili grudice mesa.

  5. Dodajte koncentrat od rajčice, lovorov list, sol i papar. Miješajte i pirjajte još nekoliko minuta.

  6. Dodajte narezane krumpire, sitno narezan kelj i povrtni temeljac (ili vodu). Pustite da varivo proključa.

  7. Smanjite vatru i kuhajte dok krumpiri ne omekšaju, a kelj bude mekan.

  8. Provjerite okus i prilagodite začine prema ukusu.

Poslužite toplo i uživajte!

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije