Ubrzajte metabolizam i riješite se suvišnih kilograma!

Ubrzajte metabolizam i riješite se suvišnih kilograma!

Ubrzajte metabolizam i riješite se suvišnih kilograma!
  • Objavljeno: Srijeda, 27.03.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Nakupili ste nekoliko kilograma viška tijekom zime?

Ne brinite, niste jedini. Ti kilogrami najčešće nestanu tijekom proljeća. Tijelu zimi treba više kalorija kako bi se moglo ugrijati i zadržati tjelesnu toplinu, zbog čega tijekom proljeća počinjemo unositi znatno manje kalorija.

Ako se ovog proljeća kilogrami ne žele spustiti, bez obzira na to što radite sve kao i dosadašnjih godina, moguće je da se vaš metabolizam usporio.

Metabolizam zvuči kao nešto misteriozno i komplicirano, ali je poprilično jednostavno. Metabolizam označava količinu energije (kalorija) koju vaše tijelo treba svaki dan. Oko 70% preporučenog dnevnog unosa kalorija se troši za obavljanje osnovnih bioloških stvari (disanje, cirkulacija). Oko 20% kalorija se troši za osnovne tjelesne pokrete (hodanje, stajanje). Preostalih 10% pomaže u probavljanju hrane koju unesemo, čime možemo zaključiti da čak i objedovanje sagorijeva kalorije.

Isprobajte hranu koja ubrzava metabolizam!

Problemi počinju onda kada unesete veći broj kalorija nego što vašem tijelu treba. Tada dolazi do nakupljanja kilograma.

Djelomično možete zahvaliti genima za svoj metabolizam. Geni mogu u velikoj mjeri kontrolirati razinu oslobađanja hormona gladi i sitosti koji kruže vašim tijelom. Nekim ljudima je genetski predodređeno da budu aktivni i da troše više energije. Ti sretnici imaju ubrzan metabolizam.

Spol također igra ulogu. Metabolizam kod muškaraca je u pravilu 10 do 15% brži od metabolizma kod žena. Naime, muškarci imaju više mišićne mase, što znači da u fazi mirovanja troše više kalorija. Osim toga, tijelo žene je oblikovano tako da zadržava mast kako bi se pripremilo za trudnoću.

Srećom, gene i spol možete u određenoj mjeri zavarati, odnosno metabolizam možete ubrzati. Donosimo vam osnovne i jednostavne korake kojima ćete pomoći tijelu da se riješi suvišnih kilograma.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije