Ubrzajte metabolizam, smršavite i imajte više energije

Ubrzajte metabolizam, smršavite i imajte više energije

Ubrzajte metabolizam, smršavite i imajte više energije
  • Objavljeno: Četvrtak, 25.06.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Nakon 25. godine se rad metabolizma usporava za 5 do 10% svakog desetljeća. Postoje jednostavni i djelotvorni načini da ubrzate rad metabolizma, a pozitivne promjene u radu cjelokupnog organizma ćete gotovo odmah primijetiti.

Uvijek doručkujte

Doručkovanjem dajete signal tijelu da je vrijeme za buđenje. Dokazano je da učestalo preskakanje doručka povećava rizik od nastanka pretilosti i usporava metabolizam.

Pijte kavu

Jedna šalica kave dnevno može ubrzati rad metabolizma za 5 do 8%. Kavu pijte bez šećera ili mlijeka. Ako niste ljubitelj kave, pijte zeleni čaj.

Budite aktivniji

Povećanje ukupne tjelesne aktivnosti tijekom dana jer to potiče sagorijevanje masti. Istraživanja su pokazala da osobe koje nemirno sjede imaju brži metabolizam od onih koji sjede mirno. Iskoristite svaku priliku za kretanje.

Jedite svaka 3 do 4 sata

Smanjite porcije i jedite češće. To će potaknuti metabolizam da neprestano radi, smanjiti rizik od naglih promjena razine šećera u krvi i održati stabilnu razinu energije tijekom dana.

Povećajte unos proteina

Povećanje unosa proteina će vam pomoći da razina energije tijekom dana ostaje stabilna, a da metabolizam rad nesmetano. Tijelo će trošiti puno više energije kako bi sagorjelo proteine nego što bi potrošilo na sagorijevanje masti i ugljikohidrata.

Smanjite unos zasićenih masnih kiselina

Zasićene masne kiseline povećavaju razinu lošeg (LDL) kolesterola, a istovremeno smanjuju razinu dobrog (HDL) kolesteroa.

Pametno odaberite začine

Začini ubrzavaju rad metabolizma, naročito začini kao što su papar, cimet i kumin. Ako u svoju svakodnevnu prehranu uvrstite ove začine, smanjit ćete rizik od nakupljanja suvišnog masnog tkiva.

Provodite vrijeme na suncu

Manjak vitamina D povećava rizik od nastanka metaboličkog sindroma, što u konačnici usporava rad metabolizma. Kako bi vaše tijelo imalo zadovoljavajuću razinu vitamina D, redovito provodite vrijeme na suncu i jedite ribu, mliječne proizvode i jaja.

Povećajte postotak mišićne mase

Vaše tijelo troši kalorije čak i u fazi odmaranja, a mišići troše više kalorija od masti. Povećanje postotka mišićne mase je najbolji način da ubrzate rad metabolizma.

Počnite raditi vježbe snage

Jedan od načina da povećate postotak mišićnog tkiva i ubrzate rad metabolizma jest da počnete raditi vježbe snage.

Povećajte unos omega 3 masnih kiselina

Omega 3 masne kiseline reguliraju rad metabolizma i potiču potrošnju masnog tkiva. Najbolji izvori omega 3 masnih kiselina su masna riba, laneno ulje i orasi.

Spavajte

Spavanje je tijelu potrebno za regeneraciju i oporavak. Preporuča se da svaki dan spavate 7 do 8 sati. Kada vašem tijelu nedostaje sna, tada se povećava razina hormona stresa, što može uzrokovati žudnju za grickalicama. Manjak sna može potaknuti nakupljanje masnog tkiva, narušiti ravnotežu inzulina u tijelu i povećati rizik od nastanka dijabetesa tipa 2.

Na što trebate pripaziti?

Izbjegavajte drastične dijete

Drastične dijete i izgladnjivanje usporavaju metabolizam. Izgladnjivanje je najbrži način da smršavite, ali će se ti kilogrami brzo vratiti, a metabolizam će tada biti spor.

Pripazite na konzumaciju alkohola

Alkohol za tijelo predstavlja toksin, tijelo ga ne pohranjuje i pokušava ga se osloboditi što prije može, tijekom čega se usporava rad metabolizma. Alkohol povećava razinu kortizola i potiče nakupljanje suvišnih kilograma.

Opustite se

Jednom kada razina kortizola poraste, tijelo počinje nakupljati masti umjesto da ih troši. Pronađite način da se opustite. To može biti meditacija, duboko disanje ili tjelovježba.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije