Održite mozak u savršenoj formi!

Održite mozak u savršenoj formi!

Održite mozak u savršenoj formi!
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Od svih stvari koje imate na umu (posao, plaća, računi) vaš mozak sigurno nije jedna od njih. Ako ste počeli često zaboravljati osnovne stvari, vrijeme je da počnete razmišljati o njemu.

Tkivo mozga se postupno smanjuje. Uzroci mogu biti razni, uključujući starenje i stres, ali i nezdrave navike kao što je pušenje. Od izuzetne je važnosti čuvati zdravlje mozga jer na taj način možete značajno smanjiti rizik od nastanka raznih neurodegenerativnih bolesti.

Ovi sastojci truju vaš mozak!

Mozak je najmanje istražen ljudski organ. Sastoji se od niza neurotransmitera i moždanih stanica. Njihov pravilan rad omogućava dobro pamćenje, rješavanje problema, učenje i svladavanje novih vještina.

Mozak pokreće čitavo tijelo, konstantno komunicira sa svim dijelovima tijela. Određuje vaše aktivnosti i postaje vaš najveći saveznik. Iako je najmanje istražen, to nikako ne znači da je najmanje važan.

Srećom, postoje načini pomoću kojih ćete ojačati mozak, jednako kao što ojačavate mišiće trbuha. Sve što trebate je usvojiti zdravije prehrambene navike i vježbati tako da vaše pamćenje bude bolje, pozornost veća i rješavanje problema brže.

Srce

Razlog zbog kojeg zaboravljate osnovne stvari može biti smanjivanje neurona (stanica mozga) što je prirodan proces starenja. Također dolazi do smanjenja izlučivanja neurotransmitera (glasnika koji omogućuju komunikaciju između stanica mozga). Ubrzanje rada srca može usporiti ovaj proces jer će srce poboljšati protok krvi u mozgu koja će mu osigurati dovoljan izvor hranjivih tvari i kisika.

Imate li možda neke od najčudnijih simptoma srčanih bolesti?

U jednom istraživanju se pokazalo da se struktura mozga mijenja nakon vježbanja. Naime, sudionici su nakon vježbanja imali čak 10 do 15% bolje pamćenje. Minimum tjelovježbe je 30 minuta 3 puta tjedno.

Leđa

Svakodnevno nošenje teške torbe vas može učiniti umornima u većoj mjeri nego što biste trebali biti. Osim što ste prekomjerno umorni, štetite leđima, ali i mozgu. Nedavno istraživanje je pokazalo da osobe koje pate od kronične boli u leđima godišnje gube oko 1.5 kubnih centimetara (1 žličica) sive tvari.

Područje mozga koje se bori sa stresom (lateralni prefrontalni korteks) postaje preopterećen i disfunkcionalan u donošenju odluka i rješavanju problema. Svojim leđima ćete najviše pomoći ako ojačate mišiće leđa. Postoje razne vježbe koje su odlične za jačanje mišića leđa. Pronađite neku koja vam najbolje odgovara i radite ju barem 3 puta tjedno.

Kilogrami

Indeks tjelesne mase koji je ispod 25 ne znači samo da dobro izgledate u kupaćem kostimu. Švedski znanstvenici su otkrili da pretile žene imaju veću vjerojatnost gubitka tkiva na području mozga koje je odgovorno za pamćenje. Dolazi do nakupljanja stanica masti koje su toksične za mozak.

Starenjem se smanjuje razina pamćenja, ali prekomjerni kilogrami taj proces mogu značajno ubrzati. Svaki put kada je indeks tjelesne mase iznad prihvatljivog, rizik od prijevremenog smanjenja razine pamćenja se povećava za 12 do 16%.

Jabuke

Pojedite jednu jabuku dnevno kako biste zaštitili cjelokupno zdravlje, uključujući i zdravlje mozga. Jabuke su odličan izvor antioksidansa koji smanjuju razinu slobodnih radikala u tijelu. Slobodni radikali oštećuju stanice u tijelu i povećavaju rizik od nastanka raznih vrsta raka.

Isprobajte hranu za zdraviji mozak!

Svježa jabuka sadrži kvercetin koji je odličan za borbu protiv neurodegenerativnih bolesti. Ostale namirnice koje sadrže kvercetin su luk, šljive i bobičasto voće.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije