Brzi kolač s jabukama

- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Kolač s jabukama jedan je od najomiljenijih deserata u domaćoj kuhinji, a ovaj brzi recept omogućuje vam da u kratkom vremenu uživate u toplom, mirisnom kolaču. Bez kompliciranih koraka i posebnih sastojaka, ovaj kolač je savršen za početnike, ali i za one koji žele ukusan desert bez puno truda. Jabuke mu daju sočnost i prirodnu slatkoću, a cijela kuća zamiriše dok se peče.
Sastojci
- 3 veće jabuke
-
2 žlice šećera
-
3 jaja
-
150 g šećera
-
100 ml suncokretovog ulja
-
180 g glatkog brašna
-
1 prašak za pecivo
-
150 g kiselog vrhnja ili jogurta
-
1 žličica ekstrakta vanilije
-
Prstohvat soli
-
1 žličica cimeta
-
30 g maslaca
Nutritivne vrijednosti
Nutritivne vrijednosti odnose se na 1 porciju (približno 100 g):
-
Energija: 260 kcal
-
Proteini: 4 g
-
Masti: 9 g
-
Ugljikohidrati: 41 g
-
Vlakna: 2 g
-
Prirodni šećeri: 17 g
Priprema
-
Priprema jabuka:
Jabuke ogulite, očistite i narežite na tanke ploške. U tavi otopite maslac, dodajte šećer i cimet pa kratko propirjajte jabuke dok ne omekšaju i lagano karameliziraju (oko 5 minuta). -
Priprema biskvita:
Pećnicu zagrijte na 175 °C. Kalup za tortu (promjer 24 cm) obložite papirom za pečenje ili lagano namastite i pobrašnite.
Jaja i šećer miksajte dok ne postanu svijetla i pjenasta. Dodajte ulje, kiselo vrhnje ili jogurt i vaniliju pa kratko izmiješajte.
U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli. Suhe sastojke dodajte mokrima i lagano izmiješajte dok ne dobijete glatku smjesu. -
Slaganje kolača:
Karamelizirane jabuke ravnomjerno rasporedite po dnu kalupa. Preko jabuka izlijte smjesu za biskvit i poravnajte. -
Pečenje:
Pecite 35-40 minuta, dok površina ne postane zlatna, a čačkalica umetnuta u sredinu izlazi čista. Ostavite kolač da se malo ohladi, zatim ga preokrenite na tanjur tako da jabuke budu na vrhu.
Prijedlog za serviranje
Kolač poslužite mlak ili ohlađen, uz kuglicu sladoleda od vanilije ili žlicu tučenog vrhnja. Izvrsno se slaže uz šalicu čaja ili kave.
Dodatni savjeti
-
Za dodatnu aromu, u karamelizirane jabuke možete dodati malo naribane limunove korice.
-
Kolač je najukusniji svjež, ali može stajati u hladnjaku do 2 dana.
-
Po želji, u biskvit možete dodati malo mljevenih oraha ili badema.
-
Ako volite intenzivniji okus cimeta, slobodno ga dodajte i u biskvit.
Vezani sadržaj:

Vezani recepti
-
-
DesertiBrzi kolač s jagodama45 min12345
Popularni recepti
-
DesertiBrzi kolač s jabukama55 min12345
-
DesertiTiramisu brownies50 min12345
-
Vegetarijanska prehrana
-
Jela od mesaPita od starog kruha sa šunkom i sirom1:30h12345
-
Kruh i pecivaBruschette s rajčicom i ricottom25 min12345
-
Vegetarijanska prehranaDinstani poriluk sa krumpirom30 min12345