10 najboljih izvora proteina - biljnog podrijetla

10 najboljih izvora proteina - biljnog podrijetla

10 najboljih izvora proteina - biljnog podrijetla
  • Objavljeno: Četvrtak, 09.05.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Kada je riječ o proteinima, piletina, junetina i svinjetina imaju počasno mjesto, a jasno je i zašto. Osim što proizvodi životinjskog podrijetla sadrže svih devet esencijalnih aminokiselina, količinu proteina u 100 grama mesa je poprilično teško nadmašiti.

  • Ovo je 10 žitarica koje imaju najviše proteina

Ipak stručnjaci iz industrije hrane predviđaju da bi tržište biljnih proteina moglo činiti gotovo 8 % globalnog tržišta proteina do 2030, zahvaljujući sve većem broju opcija i jednostavnosti s kojom potrošači mogu pronaći biljne proizvode u trgovinama i restoranima. Čak i ako niste vegan ili vegetarijanac, nutricionisti sve češće preporučaju prorijeđenu konzumaciju mesa. U nastavku pročitajte 10 namirnica koje su dobre opcije.

Leća

Ova mala mahunarka ne samo da sadrži puno proteina, već je i puna drugih makronutrijenata. Leća je bogata vlaknima, vitaminima, mineralima i bio-nutrijentima." Također su nevjerojatno svestrani, bilo kao dodatak, prilog ili glavno jelo. "Volim ih dodavati u salate ili juhe, a također su izvrsni za pripremu domaćih hamburgera od povrća", kaže Smith.

Pistacije

Profil aminokiselina je nešto što treba uzeti u obzir pri odabiru biljnih proteina, stoga su pistacije dobar izbor. Plodovi u ljusci potiču sporije jedenje zbog kojeg ćete se brže osjećati sitijima i manje pojesti.

Kvinoja

Iako je tehnički sjemenka, kvinoja se obično svrstava u žitarice i jedan je od najboljih izvora proteina u toj kategoriji. Osim u salate, može se dodati u punjene paprike kao zasebno punjenje ili umjesto riže. Kako biste bili sigurni da ste unijeli dovoljno proteina, uz kvinoju jedite i neke mahunarke.

Tofu

Obično se koristi kao zamjena za meso u čvrstom stanju ili kao zamjena za jaja ili mliječne proizvode u svilenom obliku. Dobiva se zgrušavanjem sojinog mlijeka i prešanjem dobivene mase u blok. Soja je dobra opija jer sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina, što je čini kompletnim proteinom.

Slanutak

Bilo da je pečen i jedete ga kao grickalicu ili usitnjen u kremasti namaz od humusa, slanutak je još jedna mahunarka koja dobiva najbolje ocjene od stručnjaka kada je u pitanju udio proteina. Slanutak je bogat proteinima, folatima, vlaknima, željezom, fosforom i zdravim masnim kiselinama.

Sjemenke konoplje

Sjemenke konoplje imaju 10 grama proteina po porciji. Iako možda nećete uvijek pojesti punu porciju, njima često možete "pojačati" količinu unesenih proteina dodavanjem u obroke i međuobroke.

Maslac od kikirikija

Ovaj popis ne bi bio potpun bez ovog favorita. Iako je vrlo kaloričan, u dvije žlice sadrži čak grama proteina. Ako se pitate, ne postoji razlika u udjelu bjelančevina maslaca od kikirikija koji ima i koji nema komadiće.

Pečeni edamame

Ako želite sve dobrobiti soje, ali u nešto jednostavnijem obliku, odlučite se za termički obrađeni soja grah. Iako je obični edamame također dobar izvor proteina, pečeni je savršen za ljude u pokretu.

Fava grah

Fava grah je jedan od vrsta graha s najviše proteina, a uz to sadrži i kalij i vlakna. Kao i edamame, možete ga jesti pečenog kombinaciji s voćem kao međuobrok ili kao dodatak hrskavoj salati. Ako ipak više volite kuhani grah, to je jednako dobra opcija.

Grašak

U 250 grama graška ima čak 8 grama proteina te obilje vlakana i vitamina C. Uz to, proteinski prah od graška je nedavno postao popularan dodatak smoothiejima i shakeovima, i nije ni čudo. Naime, u 22 grama ima gotovo 20 grama proteina.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije