Neugodno, ali važno: Ovo su najčešće greške povezane s higijenom analnog područja

Neugodno, ali važno: Ovo su najčešće greške povezane s higijenom analnog područja

Neugodno, ali važno: Ovo su najčešće greške povezane s higijenom analnog područja
  • Objavljeno: Utorak, 04.07.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Sasvim je u redu ponekad namjerno ili slučajno izostaviti neku od higijenskih navika - preskočiti tuširanje, izdvojiti premalo vremena za pranje kose, zaboraviti nanijeniti dezodorans prije izlaska iz kuće. "Unatoč svemu, higijena anusa je beskompromisna", tvrdi proktolog Evan Goldstein, koji je za portal Well And Good objasnio sve što treba znati o čišćenju analnog područja na ispravan način.

Treba imati na umu da je tkivo u području anusa vrlo tanko te da to zahtijeva pojačan oprez. Nakon pražnjenja crijeva, najzdravija opcija čišćenja stražnjice jest korištenje bidea. Na taj se način isključuje brisanje papirom koje može oštetiti nježnu kožu tog područja. Pranje tekućom vodom najsigurniji je način da budete sigurni da vam je stražnjica zaista čista.

Neovisno o tome perete li ili samo brišete svoj anus nakon obavljanja nužde, možda radite neku od vrlo čestih grešaka - u nastavku pročitajte koje su to i pkušajte ih u budućnosti izbjegavati.

Pretjerano brisanje stražnjice

Mnogi ljudi puno puta zaredom brišu stražnjicu papirom, iako to uopće nije najbolji način održavanja stražnjice čistom. Stručnjaci umjesto tehnike "brisanja" savjetuju tehniku "tapkanja". Razlog tome jest taj što je koža u predjelu trtice izrazito tanka, što u slučaju kada povlačite papir od naprijed prema nazad može povećati šanse za nadražaj i oštećenje kože. Usredotočite se na čišćenje, ali i na to da budete maksimalno nježni i tako spriječite iritaciju. Stručnjaci savjetuju da ako nemate bide, možete lagano namočiti toaletni papir kako biste olakšali proces čišćenja.

Korištenje vlažnih maramica

Iako se brisanje vlažnim maramicama na prvu čini kao praktično i higijensko rješenje, stručnjaci naglašavaju da one vrlo često uzrokuju iritaciju. Područje stražnjice je puno dobrih i loših bakterija koje su nam potrebne kako bismo ostali zdravi. Te su bakterije u homeostazi, uravnoteženom i prirodnom procesu koji se može narušiti čak i onim maramicama na kojima piše da ne sadrže kemikalije. Svake vlažne maramice brišu dio dobrih bakterija, što može narušiti tu ravnotežu i prouzročiti gljivične infekcije i jake iritacije.

Vlažnost analnog područja

Jedan od manje poznatih uzročnika loše analne higijene jest vlaga. Ako se potpuno ne osušite nakon tuširanja, vlaga koja se cijeli dan i noć zadržava u stražnjici može prouzročiti mnoge probleme, a bakterijske i gljivične infekcije, dermatitis, osip i mikropoderotine su samo neke od njih. Stoga se sljedeći put svakako temeljito obrišite ručnikom ili uključite funkciju sušenja na zraku na vašem bideu. Na kraju krajeva, stražnjicu biste trebali čistiti i sušiti kao i svaki drugi dio tijela, samo malo nježnije.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije