Dunavski valovi

- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Dunavski valovi su kolač koji se često nalazi na stolovima diljem srednje Europe, a osobito je omiljen u Njemačkoj, Austriji i zemljama regije. Ime je dobio po valovitom izgledu biskvita i glazure, koji podsjećaju na valove moćnog Dunava. Pretpostavlja se da je kolač nastao u Njemačkoj pod nazivom „Donauwelle“, a popularnost je stekao šezdesetih godina prošlog stoljeća kada su domaćice tražile efektne, ali jednostavne slastice za obiteljska okupljanja. Kombinacija sastojaka poput jaja, maslaca, mlijeka, brašna, kakaa, cimeta i višanja, uz prepoznatljivu kremu od vanilije i čokoladnu glazuru, čini ovaj kolač pravim klasikom koji se rado priprema i danas.
Sastojci
Biskvit:
-
3 jaja
-
15 žlica šećera u prahu
-
15 žlica ulja
-
15 žlica brašna
-
15 žlica mlijeka
-
2 žlice kakaa
-
1 prašak za pecivo
-
1 staklenka očišćenih višanja (ili višnje iz kompota)
Krema:
-
500 ml mlijeka
-
2 vrećice pudinga od vanilije
-
200 g maslaca
-
200 g šećera u prahu
-
1 vanilin šećer
Glazura:
-
100 g čokolade za kuhanje
-
60 g margarina ili maslaca
-
3 žlice ulja
Nutritivne vrijednosti
Nutritivne vrijednosti odnose se na 1 porciju (približno 150 g):
- Energija: oko 350 kcal
- Proteini: 5,5 g
- Masti: 18 g
- Ugljikohidrati: 40 g
- Vlakna: 2 g
- Prirodni šećeri: 20 g
Priprema
-
Biskvit:
Odvojite žumanjke i bjelanjke. Miksajte žumanjke sa šećerom i uljem, postupno dodajte brašno, prašak za pecivo i mlijeko. Na kraju lagano umiješajte čvrsto tučeni snijeg od bjelanjaka.
Polovicu smjese ulijte u namašćen i pobrašnjen lim, poravnajte i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 10 minuta.
U preostalu smjesu dodajte kakao i dobro promiješajte. Izvadite lim iz pećnice, ravnomjerno rasporedite višnje, prelijte tamnom smjesom i vratite u pećnicu još 30 minuta. -
Krema:
Prašak za puding izmiješajte sa šećerom, vanilin šećerom i s malo hladnog mlijeka, a ostatak mlijeka stavite da zavri. Umiješajte razmućeni puding i uz miješanje kuhajte 2 minute dok se ne zgusne.
Maknite s vatre, izlijte u drugu posudu, prekrijte prozirnom folijom (položiti foliju izravno na površinu kreme) i ostavite da se ohladi.
Maslac sobne temperature razradite sa šećerom u prahu pa uz miješanje postupno dodajte ohlađeni puding dok ne dobijete glatku, prozračnu kremu. -
Glazura:
Na pari otopite čokoladu, maslac i ulje. Ohladite kolač, premažite kremom i prelijte čokoladnom glazurom.
Dodatni savjeti
-
Višnje iz kompota možete zamijeniti svježima kada su u sezoni.
-
Za izraženiji okus, u tamni dio biskvita dodajte prstohvat cimeta.
-
Prije rezanja kolač dobro ohladite kako bi se slojevi lijepo rezali.
Vezani sadržaj:

Vezani recepti
-
-
DesertiSendvič sladoled10 min12345
-
DesertiBrzi kolač s višnjama45 min12345
-
DesertiKolač s malinama i zobenim pahuljicama1 h12345
-
DesertiŠtrudla od višanja s grizom1:30h12345
-
DesertiPowered by dm: Kolač od limete i pistacije1:45h12345
Popularni recepti
-
DesertiSendvič sladoled10 min12345
-
Jela od mesaŠpageti od tikvica s piletinom25 min12345
-
VarivaJuneći gulaš s mahunama1:30h12345
-
Vegetarijanska prehranaMuffini od kvinoje za doručak40 min12345
-
DesertiDunavski valovi1:10h12345
-
Vegetarijanska prehranaPuding od kvinoje25 min12345