Zašto je dobro biti velikodušan?

Zašto je dobro biti velikodušan?

Zašto je dobro biti velikodušan?
  • Objavljeno: Nedjelja, 20.09.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Psihologija

Onako kako se ponašate prema drugima će pokazati drugim osobama kako se trebaju ponašati prema vama. Velikodušnost je nešto što ne trebate prakticirati da biste usrećili druge, već da biste usrećili sebe.

Kada ste velikodušni, to ne znači da odvajate nešto od sebe, već da dio svojih kvaliteta dijelite s drugima. To nikada neće biti loše za vas, koliko god ste s drugom stranom bliski ili ne. Sve i da je u pitanju potpuni neznanac, budite velikodušni radi sebe, ne radi njega.

Niti jedan znak velikodušnosti nije beznačajan. Koliko god se vama činila malom, nekom drugom će ta gesta puno značiti.

Dokazano je da velikodušnost ima odlično djelovanje na zdravlje. Zato je krajnje vrijeme da velikodušnost postane jedna od vaših vrlina.

Velikodušnost snižava krvni tlak

Velikodušnost prema prijateljima i obitelji može biti jedan od načina da poboljšate zdravlje kardiovaskularnog sustava. Jedno istraživanje je pokazalo da velikodušne osobe imaju nižu razinu krvnog tlaka, u odnosu na osobe koje nisu velikodušne.

Osobe koje su velikodušne uživaju u većoj podršci okoline, za koju je dokazano da potiče fizičko i psihičko zdravlje. Zbog vaše velikodušnosti će se bližnji osjećati bolje, ali onda ćete se i sami osjećati bolje.

Velikodušnost smanjuje razinu stresa

Stres je jedan od vodećih uzročnika raka, bolesti kardiovaskularnog sustava, pretilosti, dijabetesa tipa 2, moždanog i srčanog udara, i različitih oblika ovisnosti. Dokazano je da velikodušnost može pomoći u smanjenju razine stresa, gotovo jednako kao meditacija i tjelovježba.

Osobe koje doniraju čak i mali iznos novca u dobrotvorne svrhe, imaju nižu razinu hormona stresa, u odnosu na osobe koje to ne rade. Osobe, koje su rijetko velikodušne, često osjećaju sram i krivnju te upravo zbog toga imaju povišenu razinu kortizola u krvi.

Velikodušnost produžuje život

S obzirom na to da velikodušnost smanjuje rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti i pomaže u smanjenju stresa (jednog od vodećih uzročnika niza bolesti), možemo zaključiti da velikodušnost može produljiti život.

Osobe koje nisu velikodušne, imaju veću razinu stresa i čak 30% veći rizik od nastanka prijevremene smrti. Jedno istraživanje je pokazalo da nesebične osobe, bez obzira na ostale životne navike, u pravilu žive dulje jer psihičko stanje uvelike određuje i fizičko stanje, odnosno zdravlje vašeg organizma.

Velikodušnost popravlja raspoloženje

Istraživanja su pokazala da tijekom same geste velikodušnosti raste razina hormona sreće. Jedno istraživanje je pokazalo da se + nakon velikodušne geste aktivira dio mozga koji je zaslužan za percepciju užitka.

Najbolji način da popravite svoje raspoloženje je da nekome uljepšate dan. To će vam dati smisao i osjećat ćete se bolje znajući da ste nekome pomogli. Nekoliko istraživanja je pokazalo da pomaganje, putem kojega izražavamo velikodušnost, najbolji način da se povežete s drugim ljudima, a povezanost s drugima vam omogućava da postanete i ostanete sretni.

Bio-Kult
Bio-Kult, 60 kapsula
115.00kn
145.00kn

Bio-Kult sadrži 14 sojeva kulture živih mikroorganizama te je jedini sa 14 sojeva.

KUPI OVDJE
Ladival Children SPF50
Ladival Children SPF50 + GRATIS Ladival Akut gel
118.30kn
136.80kn

Naručite Ladival Children SPF50 i na poklon ćete dobiti Ladival Akut

KUPI OVDJE
Card image cap
Jednokratne maske za lice troslojne, 50 komada
18.99kn
55.00kn

Jednokratne, troslojne maske za lice.

KUPI OVDJE
Card image cap
Skinage Collagen Elegance 10.000, Yasenka
199.00kn
285.00kn

Hrani kožu iznutra, pomaže boljem tenu, potiče rast kose i jača nokte te uspješno smanjuje bore.

KUPI OVDJE
Card image cap
Termo zdjele Avanza white Small paket
149.00kn
163.99kn

Za velike i male, u Small paketu se nalaze dvije veličine termo zdjela (0,6L,5L).

KUPI OVDJE
Card image cap
Probielle Immune, 30 kapsula
79.00kn

Specijalno osmišljena kombinacija sojeva bakterija, vitamina i minerala s ciljem podizanja imuniteta

KUPI OVDJE

Najnovije

Najčitanije