Jabuke u šlafroku

Jabuke u šlafroku

Jabuke u šlafroku
  • Objavljeno: Četvrtak, 31.07.2025.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Jabuke u šlafroku - topli desert od najjednostavnijih sastojaka: jaja, brašna i jabuka.
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: 25 min Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Jabuke u šlafroku su starinska slastica koja se već generacijama priprema u domaćinstvima diljem regije. Ovaj desert, poznat i kao “jabuke u ogrtaču”, dobio je ime po tome što se kolutovi jabuka umaču u gusto tijesto od brašna i jaja, a zatim prže do zlatne boje. Osim što su ekonomične i brze za pripremu, jabuke u šlafroku idealan su način da iskoristite sezonsko voće i razveselite obitelj toplim, mirisnim zalogajima.


TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Sastojci

  • 4 srednje jabuke

  • 200 g glatkog brašna

  • 2 jaja

  • 250 ml mlijeka

  • 4 žlice šećera

  • 1 vanilin šećer

  • Prstohvat soli

  • Naribana korica 1 limuna

  • 1 žlica ruma (po želji)

  • Ulje za prženje

  • Šećer u prahu za posipanje

  • Cimet (po želji)

Nutritivne vrijednosti

Nutritivne vrijednosti odnose se na 1 porciju (približno 120 g):

  • Energija: 210 kcal

  • Proteini: 4 g

  • Masti: 6 g

  • Ugljikohidrati: 36 g

  • Vlakna: 2 g

  • Prirodni šećeri: 13 g

Vrijednosti su okvirne i ovise o veličini jabuka i količini upijenog ulja. Jabuke su dobar izvor dijetalnih vlakana, vitamina C i prirodnih šećera, dok tijesto doprinosi ugljikohidratima i proteinima.


Priprema

  1. Jabuke ogulite, izdubite im sredinu i narežite na kolutove debljine oko 5 mm. Po želji ih nakapajte limunovim sokom da ne potamne.

  2. U zdjeli pjenjačom umutite jaja sa šećerom, vanilin šećerom i prstohvatom soli. Dodajte naribanu limunovu koricu i rum.

  3. Postupno dodajte mlijeko i brašno, miješajući dok ne dobijete glatku, gušću smjesu nego za palačinke.

  4. Zagrijte veću količinu ulja u tavi.

  5. Svaki kolut jabuke umočite u tijesto i pržite u vrućem ulju s obje strane dok ne poprime zlatnu boju (2-3 minute po strani).

  6. Vadite na papirnati ubrus da upije višak masnoće.

  7. Još tople jabuke pospite šećerom u prahu i, po želji, cimetom.

Prijedlog za serviranje

Jabuke u šlafroku poslužite tople, uz kuglicu sladoleda od vanilije, preljev od čokolade ili domaći vanilin krem. Odlično se slažu i s čajem ili toplim kakaom.

Dodatni savjeti

  • Za još aromatičniji okus, u tijesto dodajte malo ruma ili naribane narančine kore.

  • Jabuke birajte čvrste i kiselkaste sorte, poput Granny Smith ili Idared.

  • Ako volite hrskaviju koricu, u tijesto možete dodati pola žličice praška za pecivo.

  • Pržene jabuke najbolje su dok su svježe i tople, ali mogu se kratko podgrijati u pećnici.

Vezani sadržaj:

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti