Jabuke u šlafroku

- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Jabuke u šlafroku su starinska slastica koja se već generacijama priprema u domaćinstvima diljem regije. Ovaj desert, poznat i kao “jabuke u ogrtaču”, dobio je ime po tome što se kolutovi jabuka umaču u gusto tijesto od brašna i jaja, a zatim prže do zlatne boje. Osim što su ekonomične i brze za pripremu, jabuke u šlafroku idealan su način da iskoristite sezonsko voće i razveselite obitelj toplim, mirisnim zalogajima.
Sastojci
-
4 srednje jabuke
-
200 g glatkog brašna
-
2 jaja
-
250 ml mlijeka
-
4 žlice šećera
-
1 vanilin šećer
-
Prstohvat soli
-
Naribana korica 1 limuna
-
1 žlica ruma (po želji)
-
Ulje za prženje
-
Šećer u prahu za posipanje
-
Cimet (po želji)
Nutritivne vrijednosti
Nutritivne vrijednosti odnose se na 1 porciju (približno 120 g):
-
Energija: 210 kcal
-
Proteini: 4 g
-
Masti: 6 g
-
Ugljikohidrati: 36 g
-
Vlakna: 2 g
-
Prirodni šećeri: 13 g
Vrijednosti su okvirne i ovise o veličini jabuka i količini upijenog ulja. Jabuke su dobar izvor dijetalnih vlakana, vitamina C i prirodnih šećera, dok tijesto doprinosi ugljikohidratima i proteinima.
Priprema
-
Jabuke ogulite, izdubite im sredinu i narežite na kolutove debljine oko 5 mm. Po želji ih nakapajte limunovim sokom da ne potamne.
-
U zdjeli pjenjačom umutite jaja sa šećerom, vanilin šećerom i prstohvatom soli. Dodajte naribanu limunovu koricu i rum.
-
Postupno dodajte mlijeko i brašno, miješajući dok ne dobijete glatku, gušću smjesu nego za palačinke.
-
Zagrijte veću količinu ulja u tavi.
-
Svaki kolut jabuke umočite u tijesto i pržite u vrućem ulju s obje strane dok ne poprime zlatnu boju (2-3 minute po strani).
-
Vadite na papirnati ubrus da upije višak masnoće.
-
Još tople jabuke pospite šećerom u prahu i, po želji, cimetom.
Prijedlog za serviranje
Jabuke u šlafroku poslužite tople, uz kuglicu sladoleda od vanilije, preljev od čokolade ili domaći vanilin krem. Odlično se slažu i s čajem ili toplim kakaom.
Dodatni savjeti
-
Za još aromatičniji okus, u tijesto dodajte malo ruma ili naribane narančine kore.
-
Jabuke birajte čvrste i kiselkaste sorte, poput Granny Smith ili Idared.
-
Ako volite hrskaviju koricu, u tijesto možete dodati pola žličice praška za pecivo.
-
Pržene jabuke najbolje su dok su svježe i tople, ali mogu se kratko podgrijati u pećnici.
Vezani sadržaj:

Vezani recepti
-
-
DesertiBrownie s tikvicama45 min12345
-
DesertiTart s malinama i kremom od pistacija1 h12345
-
DesertiNevidljivi kolač od jabuka1:15h12345
-
DesertiBrzi kolač sa šljivama40 min12345
-
DesertiSendvič sladoled10 min12345
Popularni recepti
-
DesertiJabuke u šlafroku25 min12345
-
DesertiBrownie s tikvicama45 min12345
-
Jela od mesaTortilje sa šunkom i sirom10 min12345
-
Jela od mesaSvinjski medaljoni u umaku od senfa30 min12345
-
Jela od tjestenineTjestenina s kobasicama i vrhnjem30 min12345
-
DesertiTart s malinama i kremom od pistacija1 h12345