Jabuke u šlafroku
 
    - 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Jabuke u šlafroku su starinska slastica koja se već generacijama priprema u domaćinstvima diljem regije. Ovaj desert, poznat i kao “jabuke u ogrtaču”, dobio je ime po tome što se kolutovi jabuka umaču u gusto tijesto od brašna i jaja, a zatim prže do zlatne boje. Osim što su ekonomične i brze za pripremu, jabuke u šlafroku idealan su način da iskoristite sezonsko voće i razveselite obitelj toplim, mirisnim zalogajima.
Sastojci
- 
	4 srednje jabuke 
- 
	200 g glatkog brašna 
- 
	2 jaja 
- 
	250 ml mlijeka 
- 
	4 žlice šećera 
- 
	1 vanilin šećer 
- 
	Prstohvat soli 
- 
	Naribana korica 1 limuna 
- 
	1 žlica ruma (po želji) 
- 
	Ulje za prženje 
- 
	Šećer u prahu za posipanje 
- 
	Cimet (po želji) 
Nutritivne vrijednosti
Nutritivne vrijednosti odnose se na 1 porciju (približno 120 g):
- 
	Energija: 210 kcal 
- 
	Proteini: 4 g 
- 
	Masti: 6 g 
- 
	Ugljikohidrati: 36 g 
- 
	Vlakna: 2 g 
- 
	Prirodni šećeri: 13 g 
Vrijednosti su okvirne i ovise o veličini jabuka i količini upijenog ulja. Jabuke su dobar izvor dijetalnih vlakana, vitamina C i prirodnih šećera, dok tijesto doprinosi ugljikohidratima i proteinima.
Priprema
- 
	Jabuke ogulite, izdubite im sredinu i narežite na kolutove debljine oko 5 mm. Po želji ih nakapajte limunovim sokom da ne potamne. 
- 
	U zdjeli pjenjačom umutite jaja sa šećerom, vanilin šećerom i prstohvatom soli. Dodajte naribanu limunovu koricu i rum. 
- 
	Postupno dodajte mlijeko i brašno, miješajući dok ne dobijete glatku, gušću smjesu nego za palačinke. 
- 
	Zagrijte veću količinu ulja u tavi. 
- 
	Svaki kolut jabuke umočite u tijesto i pržite u vrućem ulju s obje strane dok ne poprime zlatnu boju (2-3 minute po strani). 
- 
	Vadite na papirnati ubrus da upije višak masnoće. 
- 
	Još tople jabuke pospite šećerom u prahu i, po želji, cimetom. 
Prijedlog za serviranje
Jabuke u šlafroku poslužite tople, uz kuglicu sladoleda od vanilije, preljev od čokolade ili domaći vanilin krem. Odlično se slažu i s čajem ili toplim kakaom.
Dodatni savjeti
- 
	Za još aromatičniji okus, u tijesto dodajte malo ruma ili naribane narančine kore. 
- 
	Jabuke birajte čvrste i kiselkaste sorte, poput Granny Smith ili Idared. 
- 
	Ako volite hrskaviju koricu, u tijesto možete dodati pola žličice praška za pecivo. 
- 
	Pržene jabuke najbolje su dok su svježe i tople, ali mogu se kratko podgrijati u pećnici. 
Vezani sadržaj:
 Provjerite
    Provjerite
Vezani recepti
- 
                
- 
                DesertiKolač od jabuka i pudinga1 h12345
- 
                DesertiPohani kruh s namazom od lješnjaka i bananama20 min12345
- 
                DesertiKolač od zobenih pahuljica45 min12345
- 
                DesertiČokoladna bomba5 h12345
- 
                DesertiBrownies s višnjama50 min12345
Popularni recepti
- 
                Napitci
- 
                DesertiBrzi kolač s malinama35 min12345
- 
                DesertiPohani kruh s namazom od lješnjaka i bananama20 min12345
- 
                DesertiSočni kolač od limuna i borovnica1 h12345
- 
                Jela od mesaPiletina u limunu i češnjaku1:30h12345
- 
                Kruh i pecivaMekana peciva s češnjakom i maslinovim uljem40 min12345
 
     
     
     
     
     
    