Perete li novu odjeću prije nošenja? Stručnjaci otkrivaju razloge za koje možda niste znali

Perete li novu odjeću prije nošenja? Stručnjaci otkrivaju razloge za koje možda niste znali

Perete li novu odjeću prije nošenja? Stručnjaci otkrivaju razloge za koje možda niste znali
  • Objavljeno: Srijeda, 30.03.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Iako sigurno jedna čekate obući novu košulju ili traperice nakon kupovine, radije se strpite i najprije operite odjeću. Nošenje nove odjeće prije pranja, upozoravaju stručnjaci, može dovesti do problema s kožom. Kada odjeću tek kupite u dućanu, možda izgleda čista i spremna za nošenje, no zapravo bi mogla biti štetna za vaše zdravlje zbog toksina koji se nalaze u njoj.

Lee W. Johnson, osnivač tvrtke za mušku odjeću Old Bull Lee, objašnjava da se većina tvornica za proizvodnju odjeće nalazi u urbanim industrijskim područjima, a samim time je zrak u takvim tvornicama upitne kvalitete. ''Mnogo industrijskih zagađivača leti u zraku i mogu se taložiti na odjeći prilikom proizvodnje. Odjeća koju kupujete možda izgleda čisto, no na njoj se može nalaziti mnogo nevidljivih tvari'', upozorava Johnson. Pritom je posebno istaknuo opasne kemikalije koje se koriste u proizvodnji kao što su:

  • olovo – kemijski element koji je posebno opasan za mozak, a često se nalazi u pigmentima boje
  • formaldehid – poznati kancerogen koji se često koristi u proizvodnji odjevnih predmeta kako bi se spriječilo gužvanje
  • PFC – fluorougljik koji se koristi kod izrade vodootporne odjeće
  • AZO boja – kancerogena sintetička boja koja se lako upija u kožu i povezana je s kontaktnim dermatitisom

Dermatologinja dr. Azadeh Shirazi također poziva potrošače na oprez s kinolinom, kemikalijom koja se u visokim koncentracijama često nalazi u poliesteru, a može uzrokovati alergijski dermatitis i povezana je s povećanim rizikom od raka.

Utjecaj toksina iz odjeće na kožu - simptomi

Dermatologinja Loretta Ciraldo u svojoj ordinaciji često viđa pacijente s alergijskim kontaktnim dermatitisom, koji se pojavljuje u obliku crvenog osipa praćenog svrbežom, a uzrokovan je izravnim kontaktom s određenom tvari. Ističe da znojenje i trenje koje nastaje nošenjem uske odjeće, kao što je odjeća za vježbanje, mogu doprinijeti oslobađanju tvari koje izazivaju kožne alergije. ''Takve tvari se skidaju s vodom. Na isti način na koji se skidaju u perilici rublja, također se skidaju pod djelovanjem znoja našeg tijela'', upozorava.

Problem je što takve tvari nisu vidljive, tako da nećete nužno primijetiti da su s odjeće prešle na vašu kožu, a osim osipa praćenog svrbežom, simptomi ponekad mogu biti samo svrbež bez osipa i obrnuto. Shirazi dodaje da se alergijski kontaktni dermatitis također može pojaviti u obliku hiperpigmentacije, a najčešće ga kod pacijenata primjećuje na području pazuha, prepona, pojasa ili ispod grudi. ''Dio odjeće se može čvrsto prilijepiti između kožnih nabora. Tada nema strujanja zraka između kože i odjeće, zbog čega kemikalije postaju još reaktivnije u dodiru s kožom'', upozorava. Dodaje da se reakcija na toksine iz odjeće ne mora odmah pojaviti, već se često događa odgođena reakcija koja se ne vidi prvi dan, nego nekoliko dana kasnije i može trajati tjednima. Obje dermatologinje upozoravaju i na to da čak i ljudi koji nemaju osjetljivu kožu i ekcem, mogu s vremenom početi osjećati posljedice.

Kako ukloniti toksine iz nove odjeće?

Sve kemikalije iz odjeće je moguće vrlo jednostavno ukloniti pranjem prije prvog nošenja. Johnson predlaže da novu odjeću okrenete naopačke i operete ju u perilici na nižoj temperaturi kako biste zaštitili boju i uklonili nevidljive toksine. Ako je riječ o osjetljivim komadima odjeće za koje se bojite da ćete ih oštetiti prije nego ih obučete, uvijek ih možete oprati na ruke. ''Brzo ručno pranje s malo deterdženta je sve što je potrebno kako biste skinuli kemikalije s odjeće prije nego što dođe u dodir s kožom'', zaključuje Shirazi.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije