Schwarzwald torta

Schwarzwald torta

Schwarzwald torta
  • Objavljeno: Utorak, 31.10.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Sastojci

Za biskvit:

  • 240 mililitara biljnog ulja, plus još za podmazivanje kalupa
  • 140 grama kakao praha holandskog procesa
  • 360 mililitara kipuće vode
  • 240 mililitara kiselog mlijeka
  • 4 velika jaja
  • 330 grama tamnog smeđeg šećera
  • 1½ čajna žličica čistog ekstrakta vanilije
  • 385 grama glatkog brašna
  • 1 žlica praška za pecivo
  • 1½ čajna žličica soli
  • ¾ čajne žličice sode bikarbone

Za džem od trešanja:

  • 600 grama svježih ili smrznutih otkoštenih trešanja
  • 100 grama granuliranog šećera
  • 1 čajna žličica kukuruznog škroba
  • ¼ čajne žličice ekstrakta badema

Za nadjev i dekoraciju:

  • 40 grama šećera u prahu
  • 1 žlica kukuruznog škroba
  • 960 mililitara slatkog vrhnja
  • 170 grama tamne čokolade, naribane u trakice

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 350°C. Namastite dva okrugla kalupa za tortu promjera 23 cm uljem i obložite im dno papirom za pečenje.
  2. Za pripremu biskvita, u velikoj zdjeli izmiješajte kakao prah i kipuću vodu dok smjesa ne postane glatka. Dodajte kiselo mlijeko i biljno ulje, pa miješajte da se sjedini. Dodajte jaja, smeđi šećer i ekstrakt vanilije, zatim dobro izmiješajte.
  3. U zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol i sodu bikarbonu. Dodajte suhe sastojke mokrima, pa miješajte da se smjesa sjedini. Podijelite smjesu ravnomjerno između dva kalupa.
  4. Pecite dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista, otprilike 30 do 35 minuta. Izvadite biskvite na rešetku i ostavite ih da se hlade oko 20 minuta, zatim ih pažljivo izvadite i potpuno ohladite. Okrenite ih tako da je zaobljeni dio na vrhu i odrežite malo vrha svake torte da biste dobili ravnu površinu. Pažljivo prerežite svaki sloj na pola horizontalno, stvarajući četiri sloja.
  5. Dok se torta hladi, pripremite džem od trešnje: u malom loncu pomiješajte trešnje i šećer na srednjoj vatri. Kuhajte uz povremeno miješanje i gnječenje trešanja drvenom žlicom ili gnječilicom za krumpir, dok se trešnje ne razmekšaju i otpuste sok, otprilike 6 minuta.
  6. Procijedite smjesu od trešanja kroz fino cjedilo, prikupljajući sirup u zdjeli, a kuhane trešnje stavite sa strane. Izmjerite 120 mililitara sirupa. (Ako imate više, ostatak čuvajte u hladnjaku za drugu upotrebu).
  7. Dodajte 1 žličicu kukuruznog škroba 1 žlicu sirupa od trešanja odvojenu u maloj zdjelici; miješajte da se sjedini. Prenesite smjesu u lonac, dodajte kuhane trešnje i kuhajte na srednjoj vatri uz miješanje, dok smjesa ne zgusne, otprilike 3 do 5 minuta. Ostavite da se potpuno ohladi. (Trebali biste dobiti oko 300 mililitara džema.)
  8. Pripremite nadjev: U loncu pomiješajte šećer u prahu, kukuruzni škrob i 250 mililitara slatkog vrhnja. Dovedite smjesu do blagog ključanja na srednjoj vatri i kuhajte uz miješanje dok se ne zgusne do konzistencije rijetkog pudinga, smanjujući vatru po potrebi da izbjegnete zagorijevanje, otprilike 2 minute. Prenesite smjesu od vrhnja u veliku zdjelu da se potpuno ohladi.
  9. Složite tortu: Pjenjačom razradite nadjev, zatim dodajte ostatak slatkog vrhnja. Koristeći mikser na srednjoj brzini, mutite smjesu dok ne dobijete čvrsti šlag, otprilike 2 minute. Stavite jedan sloj torte na tanjur za posluživanje, s rezanom stranom prema gore. Premažite ga s malo sirupa, rasporedite šlag preko toga, a zatim premažite džemom od trešnje. Ponovite postupak još dva puta i na vrh stavite zadnji sloj torte, s rezanom stranom prema dolje. Zatim prekrijte cijelu tortu tankim slojem šlaga. Stavite u hladnjak na 30 minuta.
  10. Za završni dodir, premažite tortu preostalim šlagom i poslužite. Ostatak torte dobro umotajte i čuvajte u hladnjaku do 3 dana.
Preuzmite CentarZdravlja vodič

Ojačajte imunitet i spriječite prehladu i gripu!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti