Schwarzwald torta

Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme:
Težina recepta:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Sastojci
Za biskvit:
- 240 mililitara biljnog ulja, plus još za podmazivanje kalupa
- 140 grama kakao praha holandskog procesa
- 360 mililitara kipuće vode
- 240 mililitara kiselog mlijeka
- 4 velika jaja
- 330 grama tamnog smeđeg šećera
- 1½ čajna žličica čistog ekstrakta vanilije
- 385 grama glatkog brašna
- 1 žlica praška za pecivo
- 1½ čajna žličica soli
- ¾ čajne žličice sode bikarbone
Za džem od trešanja:
- 600 grama svježih ili smrznutih otkoštenih trešanja
- 100 grama granuliranog šećera
- 1 čajna žličica kukuruznog škroba
- ¼ čajne žličice ekstrakta badema
Za nadjev i dekoraciju:
- 40 grama šećera u prahu
- 1 žlica kukuruznog škroba
- 960 mililitara slatkog vrhnja
- 170 grama tamne čokolade, naribane u trakice
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 350°C. Namastite dva okrugla kalupa za tortu promjera 23 cm uljem i obložite im dno papirom za pečenje.
- Za pripremu biskvita, u velikoj zdjeli izmiješajte kakao prah i kipuću vodu dok smjesa ne postane glatka. Dodajte kiselo mlijeko i biljno ulje, pa miješajte da se sjedini. Dodajte jaja, smeđi šećer i ekstrakt vanilije, zatim dobro izmiješajte.
- U zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol i sodu bikarbonu. Dodajte suhe sastojke mokrima, pa miješajte da se smjesa sjedini. Podijelite smjesu ravnomjerno između dva kalupa.
- Pecite dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista, otprilike 30 do 35 minuta. Izvadite biskvite na rešetku i ostavite ih da se hlade oko 20 minuta, zatim ih pažljivo izvadite i potpuno ohladite. Okrenite ih tako da je zaobljeni dio na vrhu i odrežite malo vrha svake torte da biste dobili ravnu površinu. Pažljivo prerežite svaki sloj na pola horizontalno, stvarajući četiri sloja.
- Dok se torta hladi, pripremite džem od trešnje: u malom loncu pomiješajte trešnje i šećer na srednjoj vatri. Kuhajte uz povremeno miješanje i gnječenje trešanja drvenom žlicom ili gnječilicom za krumpir, dok se trešnje ne razmekšaju i otpuste sok, otprilike 6 minuta.
- Procijedite smjesu od trešanja kroz fino cjedilo, prikupljajući sirup u zdjeli, a kuhane trešnje stavite sa strane. Izmjerite 120 mililitara sirupa. (Ako imate više, ostatak čuvajte u hladnjaku za drugu upotrebu).
- Dodajte 1 žličicu kukuruznog škroba 1 žlicu sirupa od trešanja odvojenu u maloj zdjelici; miješajte da se sjedini. Prenesite smjesu u lonac, dodajte kuhane trešnje i kuhajte na srednjoj vatri uz miješanje, dok smjesa ne zgusne, otprilike 3 do 5 minuta. Ostavite da se potpuno ohladi. (Trebali biste dobiti oko 300 mililitara džema.)
- Pripremite nadjev: U loncu pomiješajte šećer u prahu, kukuruzni škrob i 250 mililitara slatkog vrhnja. Dovedite smjesu do blagog ključanja na srednjoj vatri i kuhajte uz miješanje dok se ne zgusne do konzistencije rijetkog pudinga, smanjujući vatru po potrebi da izbjegnete zagorijevanje, otprilike 2 minute. Prenesite smjesu od vrhnja u veliku zdjelu da se potpuno ohladi.
- Složite tortu: Pjenjačom razradite nadjev, zatim dodajte ostatak slatkog vrhnja. Koristeći mikser na srednjoj brzini, mutite smjesu dok ne dobijete čvrsti šlag, otprilike 2 minute. Stavite jedan sloj torte na tanjur za posluživanje, s rezanom stranom prema gore. Premažite ga s malo sirupa, rasporedite šlag preko toga, a zatim premažite džemom od trešnje. Ponovite postupak još dva puta i na vrh stavite zadnji sloj torte, s rezanom stranom prema dolje. Zatim prekrijte cijelu tortu tankim slojem šlaga. Stavite u hladnjak na 30 minuta.
- Za završni dodir, premažite tortu preostalim šlagom i poslužite. Ostatak torte dobro umotajte i čuvajte u hladnjaku do 3 dana.
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica

Vezani recepti
Popularni recepti
-
JuhePileća juha s griz noklicama1:15h12345
-
DesertiBrzi kolač s jabukama55 min12345
-
DesertiTiramisu brownies50 min12345
-
Vegetarijanska prehrana
-
Jela od mesaPita od starog kruha sa šunkom i sirom1:30h12345
-
Kruh i pecivaBruschette s rajčicom i ricottom25 min12345