Powered by dm: Shakshuka sa sušenim rajčicama i crvenim grahom

- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Sastojci
(Količina za 2-3 osobe)
- 4 žlice dmBio ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- bijeli dio manjeg poriluka
- 1 žličica suhog origana
- 1 žličica soli
- 2 češnja češnjaka
- 40 g dmBio sušenih rajčica
- 1 dmBio sjeckana rajčica
- 1 dmBio kidney grah
- 1 žličica dmBio cvjetnog meda
- 4-6 jaja L veličine
- 1 pakiranje dmBio hrskavog kruha sa sjemenkama
- 1 veća grančica svježeg bosiljka
U grubom prijevodu riječ “shakshuka” značila bi “sve pomiješano”, a to je ujedno i najbolji opis ovog jela koje se iznimno brzo napravi, a vrlo je hranjivo, ukusno i svestrano. Zato i jest visoko na top listi najomiljenije hrane – hrane za dušu – na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi, otkud i potječe, ali i u mnogim drugim zemljama. Jelo se jede tako da u poširana jaja i aromatični umak od rajčice umačete ukusni tostirani kruh. Shakshuka se može jesti za doručak, ručak ili večeru, a grah će samo podići njenu nutritivnu vrijednost. Volite li tunkati ili toćati pripremite shakshuku i guštajte dušom i nepcem u ovoj hranjivoj poslastici.
Priprema
Na maslinovom ulju prodinstajte sitno nasjeckani bijeli dio poriluka kojeg ste prethodno dobro očistili od blata. Dodajte mu origano i protisnuti češnjak, zatim sjeckanu suhu rajčicu pa kratko popržite i zalijte rajčicom. Isperite konzervu od rajčice s jednom trećinom vode, dodajte u tavu, posolite, dodajte med, umiješajte isprani grah te kuhajte 15 minuta na jakoj vatri polu poklopljeno, dok ne ispari višak tekućine. Razbijte jaja po šalši tako da podsjećaju na mala gnijezda, poklopite i kuhajte jaja oko 5 minuta. Poslužite toplo i posuto svježim bosiljkom uz hrskavi kruh sa sjemenkama. Po želji za ljutinu posipajte sve kajenskim paprom.

Vezani recepti
Popularni recepti
-
Jela od mesa
-
Vegetarijanska prehrana
-
NapitciProbiotski zimski smoothie5 min12345
-
NapitciTopla čokolada kojoj ne možete reći ne30 min12345
-
NapitciNapitak od kurkume, limuna i meda za imunitet10 min12345
-
Vegetarijanska prehrana