Powered by dm: Shakshuka sa sušenim rajčicama i crvenim grahom

Powered by dm: Shakshuka sa sušenim rajčicama i crvenim grahom

Powered by dm: Shakshuka sa sušenim rajčicama i crvenim grahom
  • Objavljeno: Petak, 28.02.2025.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Shakshuka je jelo koje se iznimno brzo napravi, a vrlo je hranjivo i ukusno. Najčešće se priprema sa slanutkom, a ova verzija će oduševiti ljubitelje graha.
Izvor slike: PROMO
Vrijeme pripreme: 25 min Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Sastojci


(Količina za 2-3 osobe)

  • 4 žlice dmBio ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • bijeli dio manjeg poriluka
  • 1 žličica suhog origana
  • 1 žličica soli
  • 2 češnja češnjaka
  • 40 g dmBio sušenih rajčica
  • 1 dmBio sjeckana rajčica
  • 1 dmBio kidney grah
  • 1 žličica dmBio cvjetnog meda
  • 4-6 jaja L veličine
  • 1 pakiranje dmBio hrskavog kruha sa sjemenkama
  • 1 veća grančica svježeg bosiljka

U grubom prijevodu riječ “shakshuka” značila bi “sve pomiješano”, a to je ujedno i najbolji opis ovog jela koje se iznimno brzo napravi, a vrlo je hranjivo, ukusno i svestrano. Zato i jest visoko na top listi najomiljenije hrane – hrane za dušu – na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi, otkud i potječe, ali i u mnogim drugim zemljama. Jelo se jede tako da u poširana jaja i aromatični umak od rajčice umačete ukusni tostirani kruh. Shakshuka se može jesti za doručak, ručak ili večeru, a grah će samo podići njenu nutritivnu vrijednost. Volite li tunkati ili toćati pripremite shakshuku i guštajte dušom i nepcem u ovoj hranjivoj poslastici.

Priprema

Na maslinovom ulju prodinstajte sitno nasjeckani bijeli dio poriluka kojeg ste prethodno dobro očistili od blata. Dodajte mu origano i protisnuti češnjak, zatim sjeckanu suhu rajčicu pa kratko popržite i zalijte rajčicom. Isperite konzervu od rajčice s jednom trećinom vode, dodajte u tavu, posolite, dodajte med, umiješajte isprani grah te kuhajte 15 minuta na jakoj vatri polu poklopljeno, dok ne ispari višak tekućine. Razbijte jaja po šalši tako da podsjećaju na mala gnijezda, poklopite i kuhajte jaja oko 5 minuta. Poslužite toplo i posuto svježim bosiljkom uz hrskavi kruh sa sjemenkama. Po želji za ljutinu posipajte sve kajenskim paprom.

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti