Kombinacija paracetamola i ibuprofena - je li opasna i koliko je učinkovita?

Kombinacija paracetamola i ibuprofena - je li opasna i koliko je učinkovita?

Kombinacija paracetamola i ibuprofena - je li opasna i koliko je učinkovita?
  • Objavljeno: Srijeda, 18.03.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Povišena temperatura je simptom, a ne bolest. Prema tome, liječenje povišene temperature znači simptomatsku intervenciju.

I paracetamol i ibuprofen učinkoviti su kod smanjenja povišene tjelesne temperature i smanjenju većine boli.

Osim u rijetkim slučajevima egzogeno uvjetovane hipertermije, kad se koristi samo fizikalno odvođenje temperature s površine tijela (mlaka kupka), povišena temperatura liječi se antipireticima: paracetamolom ili ibuprofenom.

Paracetamol

Paracetamol se preporučuje pacijentima koji imaju gastrointestinalne probleme, bolesti bubrega, čireve na želucu ili upalne bolesti crijeva. Paracetamol se metabolizira u jetri, stoga bi ga trebali izbjegavati pojedinci s poremećajima rada jetre ili osobe koje piju više alkoholnih pića. Zbog mogućih nuspojava ibuprofena i drugih NSAID lijekova, za starije osobe s kroničnim bolestima može biti bolje koristiti se paracetamolom.

Paracetamolu treba određeno vrijeme da počne djelovati. Uglavnom mu je potrebno 45 minuta da počne djelovati i još dvostruko toliko kako bi pacijent osjetio smanjenje boli. Zbog takvog dugog vremena djelovanja ljudi nerijetko uzimaju više paracetamola nego što bi trebali jer misle da doza koju su unijeli nije dovoljna.

Ibuprofen

Za bolove u leđima i osteoartritis, ibuprofen može biti bolji izbor. Naime, istraživanja pokazuju kako je paracetamol (acetaminofen) nedjelotvoran u liječenju boli u donjim leđima i imao vrlo slabe rezultate kod pacijenata s osteoartritisom.

Za pojedine vrste boli, poput sportskih ozljeda i boli u mišićima, ibuprofen može djelovati bolje zbog svojih protuupalnih svojstava. Druga istraživanja pokazuju pak da je ibuprofen učinkovitiji i kod smanjenja menstrualne boli. Ibuprofen se koristi za snižavanje povišene tjelesne temperature uslijed obične prehlade, gripe i drugih upalnih bolesti, kao reakcija na primljeno cjepivo, ublažavanje blagih do srednje jakih bolova uslijed obične prehlade, gripe i upalnih bolesti, glavobolja, bol uslijed ozljede, zubobolja, i bol kod predmenstruacijskog sindroma, bolovi reumatskog podrijetla, liječenje reumatskih bolesti kao što su artritis i artroza.

Ibuprofen je najbolje uzimati tijekom ili nakon jela.

Kombinacija paracetamola i ibuprofena

Ako imate iznad 16 godina, možete naizmjenično uzimati paracetamola i ibuprofena jer se oni različito metaboliziraju u tijelu i nemaju međusobnih interakcija. I paracetamol i ibuprofen uglavnom imaju slične indikacije, iako ibuprofen ima prednosti kod smanjenja upala. Paracetamol je lijek protiv boli različit od nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAID) i acetilsalicilatne kiseline i djeluje drugačije od ibuprofena.. Smatra se da paracetamol uglavnom djeluje centralno, dok ibuprofen, acetilsalicilatna kiselina i drugi NSAID lijekovi djeluju uglavnom na mjestu boli. Ako vam je potrebno jače ublažavanje boli, liječnik može savjetovati da zajedno uzimate ibuprofen i paracetamol.

Ibuprofen i paracetamol možete uzimati zajedno ili ih možete uzimati s vremenskim razmakom. Ako istovremeno uzimate ibuprofen i paracetamol, pripazite na preporučene dnevne doze za svaki od ovih lijekova. Ako se bol nastavi, obratite se svom liječniku ili ljekarniku.

Kombinacija paracetamola i ibuprofena kod djece

Roditelji trebaju pripaziti prilikom doziranja djeci paracetamola i ibuprofena jer količina lijeka ovisi o dobi i tjelesnoj težini djeteta te ga je potrebno dozirati u odgovarajućim vremenskim razmacima. Paracetamol je prvi izbor, a ibuprofen se primjenjuje u slučaju visoke temperature ili temperature koja ne reagira na paracetamol.

Važno je odabrati i prikladan oblik lijeka. U novorođenčadi i dojenčadi najčešće se primjenjuju čepići, a kod starije djece sirup. Djetetu koje povraća i ima povišenu tjelesnu temperaturu potrebno je lijek dati u obliku čepića te nadoknaditi izgubljenu tekućinu kako ne bi dehidriralo. Ako dijete ima proljev i povišenu tjelesnu temperaturu, lijek treba dati u obliku sirupa.

Važno je znati da se djeci ne smiju davati oba lijeka istovremeno. Preporučuje se prvo dati paracetamol, a ako nije učinkovit unutar 1 do 4 sata, u sljedećoj dozi zamijeniti ga ibuprofenom. Takvo, naizmjenično davanje paracetamola i ibuprofena kod djece preporučuje se samo u slučaju da se jednim lijekom ne može postići efekt.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije