Ovo je 6 najgorih namirnica za visoki krvni tlak

Ovo je 6 najgorih namirnica za visoki krvni tlak

Ovo je 6 najgorih namirnica za visoki krvni tlak
  • Objavljeno: Utorak, 23.08.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Ako pokušavate sniziti krvni tlak, vjerojatno ste morali unijeti neke promjene u svoju prehranu, posebno kada je u pitanju nadzor nad unosom natrija. "Dokazano je da konzumiranje previše natrija povisuje krvni tlak kod nekih osoba, stoga je važno razumjeti koja hrana sadrži veliku količinu natrija i kako to može utjecati na vaš krvni tlak", objašnjava Amber Pankonin, dijetetičarka i vlasnica food bloga Stirlist.

Prema American Heart Association, hrana bogata natrijem je jedna od najgorih stvari koju možete jesti ako imate visok krvni tlak jer uzrokuje sužavanje krvnih žila dok istovremeno uzrokuje da vaše srce pumpa više krvi u njih, podižući krvni tlak i tjerati tvoje srce da jače radi.

Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije navodi kako je prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) preporučeni dnevni unos je 5 g/dan dok se u Hrvatskoj prosječno unosi velikih 11,6 g/dan. Dijetetičari navode kako je ovih šest namirnica najgore za visok krvni tlak.

Visoki i niski krvni tlak ljeti: znakovi upozorenja koje ne smijete ignorirati

Sjemenke suncokreta

"Ova grickalica bi mogla biti dobra za putovanja, ali je užasna za krvni tlak", kaže Pankonin. "Ovisno o marki, sjemenke suncokreta mogu sadržavati 1 gram natrija ili više po porciji".

Prerađeno meso, sir i krekeri

"Za prerađeno meso koristi se natrij za konzerviranje, sol se koristi za aromatiziranje sira i sprječavanje rasta bakterija, a krekeri su puni soli. Potražite neprerađeno meso, sireve s niskim udjelom natrija poput parmezana ili švicarskog sira te krekere s niskim udjelom natrija", govori Jonathan Valdez, dijetetičar i glasnogovornik Državne akademije za prehranu i dijetetiku New Yorka.

Čips i umaci

Proizvodi od prerađenog sira mogu sadržavati čak 3,9 grama natrija po obroku, objašnjava Pankonin. Zbog teže procjene veličine porcija umaka vrlo je lako doći do prekomjerne konzumacije, posebno prilikom druženja s prijateljima ili gledanja filmova.

Kiseli krastavci

"Iako su kiseli krastavci niskokalorični i vrlo zasitni, vrlo su bogati natrijem", objašnjava Pankonin. 30 grama kiselih krastavaca odnosno jedna porcija može sadržavati od 0,2 do 0,3 grama.

Konzervirane juhe i temeljci u kocki

Valdez tvrdi da razmislite dvaput ako planirate pojesti juhu iz konzerve ili onu napravljenu od temeljca u kocki kao lagani međuobrok. "Ako radite juhu od kocke za pripremu juhe, 1 kocka može sadržavati 1 gram natrija", kaže Valdez. "Postoje opcije s niskim udjelom natrija pa svakako pročitajte etiketu na pakiranju".

Peciva i smrznuta peciva

Pankonin navodi kako peciva mogu sadržavati podosta natrija i dodaje da vam se može činiti kako peciva nisu slana, pogotovo kada se posluže sa slatkim namazima ili su punjeni slatkim nadjevom. "Dakle, za one s visokim krvnim tlakom važno je razumjeti da pečeni proizvodi mogu sadržavati prilično dosta natrija".

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije