Efferalgan čepići

Sve informacije o lijekovima i medicinskim proizvodima isključivo su informativne prirode. Svrha objavljenih informacija nije davanje potpunih informacija o primjeni, doziranju, mjerama opreza, uputama, upozorenjima i mogućim nuspojavama, interakcijama s drugima lijekovima i alergijskim reakcijama.

Napomena
Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svoj liječnika ili ljekarnika.
Opis

Što sadrže Efferalgan čepići?

Djelatna tvar je paracetamol.

Jedan Efferalgan 80 mg, čepić sadrži 80 mg paracetamola.

Jedan Efferalgan 150 mg, čepić sadrži 150 mg paracetamola.

Pomoćna tvar: tvrda mast.

Kako izgledaju Efferalgan čepići i sadržaj pakovanja?

Bijeli čepići.

10 (2 x 5) čepića u stripu (PVC/PE), u kutiji.

Kako čuvati Efferalgan čepiće?

Efferalgan čepiće morate čuvati izvan dohvata i pogleda djece.

Čuvati na temperaturi do 30°C.

Efferalgan čepići se ne smiju upotrijebiti nakon isteka roka valjanosti navedenog na pakovanju.

Primjena

Što su Efferalgan čepići i za što se koriste?

Svaki Efferalgan 80 mg, čepić sadrži 80 mg paracetamola.

 Svaki Efferalgan 150 mg, čepić sadrži 150 mg paracetamola

Ovaj lijek koristi se za ublažavanje boli i/ili snižavanje povišene tjelesne temperature u stanjima kao što su glavobolja, gripozna stanja, zubobolja, bolovi u mišićima.

Efferalgan 80 mg, namijenjen je samo djeci tjelesne težine od 4 kg do 6 kg (tj. oko 1 - 4 mjeseca starosti).

Efferalgan 150 mg, namijenjen je samo djeci tjelesne težine od 8 kg do 12 kg (tj. oko 6 - 24 mjeseca starosti).

Pažljivo pročitaj odjeljak Kako uzimati Efferalgan čepiće.

Doziranje

Kako uzimati Efferalgan čepiće?

Uvijek uzimajte Efferalgan čepiće točno na način kako Vam je preporučio Vaš liječnik. Ukoliko imate bilo kakvih nejasnoća, obratite se liječniku ili ljekarniku.

Kod djece, doziranje se treba temeljiti na tjelesnoj težini djeteta. Približna dob u odnosu na tjelesnu težinu navedena je samo kao smjernica. Ukoliko ne znate tjelesnu težinu djeteta morate ga izvagati kako bi mogli primijeniti prikladnu dozu.

Paracetamol je dostupan u različitim jačinama i liječenje je potrebno prilagoditi težini djeteta.

Preporučena dnevna doza paracetamola ovisi o tjelesnoj težini djeteta i iznosi oko 60 mg/kg/dan, a primjenjuje se podijeljena u 4 doze (oko 15 mg/kg svakih 6 sati).

Uobičajeno doziranje je:

Efferalgan 80 mg, čepići

Kod djece tjelesne težine od 4 do 6 kg (oko 1 do 4 mjeseca starosti), doza je jedan Efferalgan čepić od 80 mg, te ukoliko je potrebno, primjena se može ponoviti nakon 6 sati, s time da se ne prekorači doza od 4 čepića na dan.

Efferalgan 150 mg, čepići

Kod djece tjelesne težine od 8 do 12 kg (oko 6 do 24 mjeseca starosti), doza je jedan čepić od 150 mg, te ukoliko je potrebno, primjena se može ponoviti nakon 6 sati, s time da se ne prekorači doza od 4 čepića na dan.

U djece je poželjno da interval između primjena iznosi 6 sati, a najmanje 4 sata.

Primjenom u pravilnim vremenskim razmacima izbjegavaju se oscilacije razina boli ili vrućice.

Kod ozbiljnijih bolesti bubrega interval između pojedinih primjena mora biti najmanje 8 sati. Lijek u obliku čepića nije prikladan u slučaju proljeva.

Način primjene

Čepići se primjenjuju rektalno.

Ukoliko je tjelesna temperatura djeteta viša od 38,5°C, treba poduzeti sljedeće korake u cilju poboljšanja djelotvornosti liječenja ovim lijekom:

 • razodjenuti dijete
 • dati djetetu piti tekućine
 • ne ostavljati dijete u prezagrijanoj prostoriji

Ako uzmete više Efferalgan čepića nego što ste trebali

Ukoliko ste uzeli previše lijeka (predoziranje) ili je do trovanja došlo nesretnim slučajem odmah se javite Vašem liječniku ili najbližoj bolničkoj ustanovi.

Ako ste zaboravili uzeti Efferalgan čepiće

Ukoliko zaboravite uzeti propisanu dozu, nemojte uzimati dvostruku dozu kako biste nadoknadili propuštenu, nego nastavite terapiju.

U slučaju bilo kakvih nejasnoća ili pitanja u vezi s primjenom Efferalgan čepića obratite se svom liječniku ili ljekarniku.

Mjere opreza

Nemojte uzimati Efferalgan čepiće:

 • Ako ste preosjetljivi (alergični) na paracetamol.
 • Ukoliko patite od teške bolesti jetre.
 • Ukoliko se nedavno imali upalu anusa ili upalu debelog crijeva ili krvarenje iz debelog crijeva.

Ukoliko ste u nedoumici, uvijek potražite savjet Vašeg liječnika ili ljekarnika.

Budite oprezni s Efferalgan čepićima

Ovaj lijek sadrži paracetamol. I drugi lijekovi mogu sadržavati ovu tvar. Zato nemojte kombinirati takove lijekove kako bi izbjegli rizik predoziranja. (vidi Kako uzimati Efferalgan čepiće).

U slučaju da ste uzeli previše lijeka (terapijsko predoziranje) ili da ste nenamjerno uzeli previše lijeka, odmah se savjetujte s Vašim liječnikom.

Kod čepića prisutan je rizik lokalne iritacije, čija se učestalost i intenzitet povećavaju ovisno o trajanju uporabe, učestalosti primjene i primjenjenoj dozi te je potreban oprez pri primjeni Efferalgan čepića tijekom duljeg razdoblja.

U slučaju ozbiljnijih jetrenih ili bubrežnih bolesti, posavjetujte se s Vašim liječnikom prije nego što uzmete paracetamol odn. prije nego ga date Vašem djetetu.

Uzimanje drugih lijekova s Efferalgan čepićima

Kako bi izbjegli moguće interakcije između lijekova koje uzima Vaše dijete ili je uzimalo nedavno, uključujući i one koje ste kupili bez recepta,, morate uvijek o tome obavijestite Vašeg liječnika ili ljekarnika. Tijekom primjene Efferalgan čepića ne smiju se uzimati neki drugi lijekovi koji sadržavaju paracetamol.

Ako Vaše dijete uzima neke od slijedećih lijekova, savjetujte se s liječnikom ili ljekarnikom prije primjene Efferalgan čepića:

 • antikoagulans (lijek koji sprječava zgrušavanje krvi)
 • antiepileptik (lijek za liječenje epilepsije ili padavice)
 • barbiturat (lijek za smirenje i za liječenje epilepsije ili padavice)
 • rifampicin (lijek za liječenje bakterijske infekcije).

Trudnoća i dojenje

Pod normalnim okolnostima i u terapijskim dozama, paracetamol se može propisivati tijekom cijelog perioda trudnoće i dojenja.

Ipak, kod navedenih stanja uvijek se preporučuje prije uzimanja lijeka savjetovati s Vašim liječnikom ili ljekarnikom.

Ostala upozorenja

Nemojte nastaviti s uzimanjem ovog lijeka bez savjetovanja s Vašim liječnikom ukoliko je bol prisutna više od 5 dana, ili ako se temperatura ne snizuje nakon više od 3 dana, ukoliko je lijek nedovoljno djelotvoran, ili ukoliko se razviju i drugi simptomi.

Kao i svi drugi lijekovi, i Efferalgan čepići mogu uzrokovati nuspojave, premda se one ne očituju kod svih ljudi. Ako mislite da imate neku od navedenih nuspojava, molimo posavjetujte se s vašim liječnikom koji će odlučiti o sljedećem postupku.

 • U određenim rijetkim slučajevima, postoji mogućnost pojave erupcija na koži ili crvenila ili alergijske reakcije u obliku naglog oticanja lica ili vrata ili nagle slabosti s padom krvnog tlaka. Prekinite odmah s uzimanjem lijeka, obavijestite vašeg liječnika i nemojte više nikad ponovo uzeti lijekove koji sadrže paracetamol.
 • U posebno rijetkim slučajevima, prilikom krvnih pretraga, uočene su promjene u laboratorijskim nalazima radi čega je bilo neophodno redovito kontrolirati krv: npr. izrazito smanjeni broj leukocita ili trombocita, koje mogu dovesti do krvarenja iz nosa i zubnog mesa. Ako bi se to dogodilo, posavjetujte se s vašim liječnikom.
 • Kod primjene čepića postoji mogućnost iritacije anusa ili debelog crijeva.

Ako primijetite bilo koju nuspojavu potrebno je obavijestiti liječnika ili ljekarnika.

Preuzmite uputu u lijeku u PDF formatu.

Što su bezreceptni lijekovi?

Lijekovi koji su dokazano sigurni za uporabu u samoliječenju, dakle za koje ne treba prethodna liječnička preporuka, mogu se u ljekarnama nabaviti bez recepta.

Izdavanje manjeg broja takvih lijekova dozvoljeno je i u drogerijama.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku priloženu u ambalaži. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Sponzorski članci